Lättläst Teckenspråk

"Prima skapande kommer alltid ur hjärtat och det som kommer ur hjärtat går inte att beställa. Först i efterhand kan man avgöra om det blir succé..."

Ulf Hanses

Formgivare från Djura

Han började sin karriär som nittonåring hos Sigvard Bernadotte på Mäster Samuelsgatan, men berättade det först 20 år senare. Dit gick han en dag efter konstskolans lektioner och presenterade sina alster. Idag är han 61 år och formgivare, industridesigner och lärare. Högst på meritlistan har han den flerfaldigt prisbelönta leksaksbilen Playsam Streamliner.

Vem är du och vad gör du?
Jag är formgivaren som råkade vara vid rätt plats vid rätt tillfälle. På den tiden var det ingen som undrade över designen på vardagsföremål i hemmet. I dag är situationen en helt annan – människor vill veta mer bakom designen och personen hos de föremål de köper.

Vad är du mest stolt över?
Det är Streamlinern så klart. Den väckte ingen uppmärksamhet i början även om den fick utmärkelsen Utmärkt Svensk Form redan 1984. Det var först för cirka 15 år sedan som folk började få upp ögonen för denna typ av design.

Vem borde uppmärksammas mer i vår region?
Karin Holmberg som är rektor på Sätergläntan gör ett jättejobb med sina utbildningar inom konsthantverk och slöjd. Hon har superkoll.

Favoritplats i vår region?
Glasverandan i gamla caféet i Djura där jag växte upp och som jag nu har ärvt. Där har jag suttit som barn och tecknat. Under uppväxten har jag kläckt idéer där. Nu håller vi på att renovera caféet.

 Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Jag skulle anställa en vd och tio produktutvecklare som kunde sätta fart på alla mina idéer som jag har. Det är synd att man inte hinner med att förverkliga dem alla.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Jag hade en lokal på gatuplanet mitt i Borlänge i 25 år, vilket gav mig många spännande möten. Bland annat kom en nunna in en dag och blev helt betagen av mina grejer. Det värmde mig mycket att höra det från någon som inte försökte vara ”förståsigpåare”.

Vad gör du om tio år?
Jag gör förhoppningsvis samma sak som jag gör i dag.

Ulf Hanses
Fakta

Fakta Ulf Hanses
Ålder:
61 år.
Jobbar med: Formgivare.
Bor: Djura
Familj: Fyrbarnspappa och singel.
Det visste du inte om mig: Som formgivare krävs att man är duktig inom teknik och innovation, vilket många säkert inte vet.
Reser helst: Till min dotter i Amsterdam.

Läs mer på www.playsam.se

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.