Lättläst Teckenspråk

"Jag har aldrig haft hål i tänderna men brutit sjukt mycket ben i kroppen. När jag var liten kallade min pappa mig för "Sir Väs" som ormen i Robin Hood."

Anna Ihlis

Sångerska, textförfattare och kompositör

Anna Ihlis är 29 år, sångerska, textförfattare och kompositör från Gagnef. Hon är uppväxt i en musikerfamilj och rör sig mellan alternativ pop, rock och visa. Den 5-9 oktober åker hon på PR-turne i Portugal där hennes andra skiva "Long Before My Hair Got Black" nyligen lanserades. I Sverige får vi vänta tills den släpps 18 januari 2012.

Vem är du och vad gör du?
Jag är 29 år och gift med en göteborgare, vi har en dotter som snart fyller 3 år och heter Selma. Hon är döpt efter Selma Lagerlöf och Björks skiva "Selmasongs".  Vi bor i den idylliska byn Västerfors i Gagnef. Jag är en hem- och familjekär person med mycket myror i brallan. Nästan två personligheter i ett, kan man säga.

Vad är du mest stolt över?
Jag mår bra och är tacksam över att mitt liv har artat sej så bra, att jag har egen familj, är skivaktuell och snart ska ut på turné. Det har funnits stunder när förutsättningarna inte har sett ut så.

Vem borde uppmärksammas mer i vår region?
Mina grannar familjen Hedström i Västerfors, varma omtänksamma människor som alltid ställer upp! De har verkligen mottagit oss med värme sen vi flyttade dit. Jesper Heed för sin starka och äkta tro på att världen går att göra till en bättre plats inte bara för sitt jobb i och med Peace & Love Festivalen.

Favoritplats i vår region?
Hemma i Västerfors - vår underbara by. Det känns verkligen som jag hittat hem. Hela vår region har en vacker natur. Jag gillar gamla oförstörda miljöer som kan visa en historik. Den gamla flottbron mellan Västerfors och Österfors tycker jag mycket om.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Då skulle jag satsa på all slags mänsklig omsorg, speciellt på äldreomsorgen. Jag skulle ge högre lön till de som jobbar inom vården och mer tid så de kan ge den omsorg som behövs. Omstrukturera barnomsorgen så den anpassas till hur människors aktuella arbetstider ser ut och inte baseras på 7-16 jobb. Jag skulle även satsa på att förbättra kommunaltrafiken på landsbygden så att det blir möjligt att lämna bilen hemma om man exempelvis jobbar på kupolen, SSAB, leksandsbröd, kommande IKEA etc.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
När jag var liten brukade jag och min kusin cykla till Bärtas Café vid Djura korset. Där brukade vi köpa godis och sitta i gamla fina biostolar och titta på folk. Det är fina minnen från barndomen.

Vad gör du om tio år?
Jag är glad att mitt liv artade sig så bra. Jag är lite vidskeplig och vill inte tänka för långt in i framtiden utan är tacksam för nuet och glad över att jag och mina nära är friska.

Anna Ihlis
Fakta

Ålder: 29 år
Jobbar med: Sångerska, textförfattare, kompositör och  halvtid som butiksbiträde
Bor: Västerfors
Familj: Gift och dottern Selma
Dold talang: Jag läser jättesnabbt för jag ser hela sidan på en gång. 
Det visste du inte om mig: Jag har aldrig haft hål i tänderna men brutit sjukt mycket ben i kroppen. När jag var liten kallade min pappa mig för"Sir Väs" som ormen i Robin Hood.
Reser helst till: Jag är helst hemma men jag skulle vilja åka till Skottlands landsbygd. På sommaren reser jag och min familj mycket på vår flakmoped, det tycker jag om.
Jag skulle aldrig säga nej till: Att ha en uppsjö av snickare som gjorde färdigt vår övervåning
Vem skulle bli en bra statsminister:Ewert Ljusberg tycker jag skulle vara en kul och spännande version av en statsminister.

www.annaihlis.se

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.