Lättläst Teckenspråk

"Att rädda en annan människa i vatten är oerhört farligt och tungt. Mina produkter ska underlätta livräddningsarbetet för professionella användare men även finnas som en lättanvänd livboj i varje fritidsbåt globalt."

Åsa Magnusson

Grundare av Quicksave Rescue Equipment

För 9 år sedan skulle Åsa Magnusson få fast jobb i receptionen på Lugnet men skulle kunna gå in i simhallen för att byta av som badvakt. I livräddarutbildningen arrangerad av Svenska livräddningssällskapet misslyckades Åsa att, med bara sina händer och egen kraft, bärga och rädda en fullvuxen brandman ur djupet på bassängen och blev därför inte diplomerad badvakt. Frågan blev då – varför ska det vara svårt och tungt att rädda en annan människa i vattnet och VAR finns hjälpmedlet för att bärga en kropp från botten upp till vattenytan?
Det visade sig att det fanns inget!

Vem är du och vad gör du?

Egentligen är jag utbildad inom turism och har jobbat som reseledare men idag jobbar jag heltid med produktframtagning och utveckling av nya livräddningshjälpmedel för professionella yrkesarbetare som Räddningstjänsten, Sjöräddning, Sjöpolis, Badvakter, Livräddare etc. Senare ska jag även utveckla en produkt för privatpersoner.

Vad är du mest stolt över?
Att jag blivit utnämnd som Årets Svenska Kvinnliga Uppfinnare 2011, av Svenska Uppfinnarföreningen och andra utmärkelser som Årets Stjärnskott och Årets Innovatör. Det har gett en enorm media uppståndelse för någon vecka sedan när jag var med i Rapport. Den 6-9 september kommer jag som en av sex nominerade kvinnor från Sverige att delta i en Europatävling för kvinnliga uppfinnare på Island. Så håll alla tummarna för att första pris går till Sverige! (Åsa vann tävlingen EUWiin Award och är nu Europas Kvinnliga Uppfinnare, stort grattis! Tillägg från redaktionen 20110913)

Vem borde uppmärksammas mer i vår region?
Det finns så oerhört många som kämpar för att förverkliga sin idé – jag skulle vilja sända en tanke till alla dem!

Favoritplats i vår region?
Den härliga naturen man kan vistas i med häst och hund.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra? Starta ett bolag som skulle kunna ge arbetslösa ungdomar ett roligt och inspirerande arbete.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
När vi hade båt, vistades vi mycket ute på Runn som är en fantastisk fin sjö med härliga öar.

Vad gör du om tio år?
Reser runt i världen för att sälja livräddningsutrustningar och kunskap om hur viktigt det är att kunna simma och använda flythjälpmedel. I t.ex Östafrika, Lake Victoria, så omkommer 5000 fiskare varje år pga att de inte kan simma och inte har något som helst hjälpmedel med i fiskebåtarna.

Åsa Magnusson
Fakta

Ålder: 46
Jobbar med: Eget bolag Dala Tekniska AB, utvecklar Quicksave Rescue Equipment. Diplomerad uppfinnare som tagit fram livräddningshjälpmedel i vatten
Bor: Falun
Familj: Sambo, 3 barn, häst och hund
Dold talang: Gillar att teckna
Det visste du inte om mig: Spelat i Allsvenskan i tennis, div 3
Reser helst till: Stugan i Söderhamn, för avkoppling
Jag skulle aldrig säga nej till: Att rädda någon i nöd - nu äntligen har det blivit lättare

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.