Lättläst Teckenspråk

"Tänk om alla 5000 medarbetare i Falu Kommun skulle sträva mot samma vision, vilken fantastisk kraft det skulle vara. Det skulle gå att uppnå vad som helst!"

Dan Nygren

Nytillträdd kommundirektör i Falu Kommun

Dan Nygren har de senaste 20 åren jobbat som chef i olika befattningar inom Försvarsmakten, Landstinget Dalarna och Örebro Läns Landsting. Den 30 maj började han som kommundirektör i Falu Kommun.

Vem är du och vad gör du?
Uppvuxen i Borlänge som den yngsta av tre bröder. Jag har alltid varit nyfiken på att lära mig nya saker inom nya områden. Är nog därför mer generalist än specialist och mer utvecklare än förvaltare. Att få börja som chef i Falu Kommun, som sysslar med nästan allt, är därför ett drömjobb. När man arbetar med att leda vuxna människor tror jag att det är viktigt att ha respekt för andras kompetens och ge utrymme för den. För mycket regler motverkar kreativitet och utveckling och vilken modern organisation vill inte ha kreativitet och utveckling?

Som ny på jobbet ägnar jag den mesta tiden åt att försöka lära mig och förstå organisationen, samtidigt är jag ödmjuk inför att jag aldrig kommer bli fullärd. De första veckorna var det ungefär 50 nya namn och ansikten varje dag och massor av intryck. När jag gick på semester hade jag glömt bort min bankomatkod – det måste ha blivit fullt på hårddisken. Under hösten kommer ett av uppdragen vara att skapa en tydligare ledning och styrning inom kommunen.

Vad är du mest stolt över?
Att hela tiden utvecklas och göra saker bättre är en viktig drivkraft för mig så jag försöker undvika att känna mig nöjd eller stolt över det jag själv gör. Däremot blir jag ofta stolt och skryter gärna om min familj och de jag arbetar med.

Vem borde uppmärksammas mer i vår region?
Alla som försöker åstadkomma något, utifrån sin egen förmåga. Det finns många ”tyckare” och självklart har alla rätt till sina åsikter, men i slutändan krävs det att någon har kraften och modet för att få saker att hända. Peace and Love började också som en idé som säkert många var skeptiska till. Nu är det Sveriges största festival.

Favoritplats i vår region?
Hemma! Inom högst 15 minuter finns allt som behövs för ett bra liv.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Ge fler barn och ungdomar möjligheten att utöva musik. Att använda den kreativa hjärnhalvan borde vara lika självklart som att röra sig.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Att komma hem igen efter att ha bott i Mellanöstern under 7 månader. Jag blev tårögd när jag såg vår fantastiska natur och allt annat som vi till vardags tar för givet. Eller Skid-VM 1993 som också var en riktig höjdare som kröntes med Torgny Mogrens bragd på femmilen. Eller Peace and Love. Eller doften från skorpbageriet som fanns i Falun när jag växte upp. Eller…

Vad gör du om tio år?
Har förhoppningsvis kvar nyfikenheten och möjligheten att så gott som varje dag få lära mig nya saker och lära känna nya människor.


Dan Nygren
Fakta

Ålder:  42 år
Jobbar med: Att leda Falu Kommun
Bor:  Grycksbo
Familj:  Fru, 15-årig dotter och tvillingsöner på 12 år
Dold talang: Känner många duktiga musiker som jag ibland får chansen att spela (keyboard) med
Det visste du inte om mig:  Utbildad helikopterförare i Försvarsmakten men passade bättre på marken (förhoppningsvis finns helikopterperspektivet kvar)
Reser helst till: Nya platser
Jag skulle aldrig säga nej till: Möten med kreativa människor som vill åstadkomma något
Vem skulle bli en bra statsminister? Jag har för spretiga åsikter för att kunna svara utifrån partipolitiska preferenser men för att ändå välja någon ur den politiska världen så skulle jag säga Jan Eliasson. Jag hade chansen att vara på en föreläsning med honom för 10 år sedan och blev oerhört imponerad av hans skärpa och balanserade personlighet.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.