Lättläst Teckenspråk

”Lugnetområdet som har en otrolig potential att utvecklas. Friskvård betyder mycket för människors hälsa och för att klara den vardagliga stressen”.

Daniel Tynell

Professionell skidåkare

Daniel Tynell, egen företagare och professionell skidåkare. I bagaget har han bl.a. tre vasaloppssegrar och siktar på flera. Han är född och uppvuxen i Grycksbo men bor numera i Borlänge tillsammans med fru, barn och hans bästa sparringkompisar fågelhundarna Bono och Vox.

Vem är du och vad gör du?
Jag är en ung kille på 35 bast, bosatt i Borlänge sedan 1998 tillsammans med min familj. Sen drygt fyra år tillbaka är jag egen företagare och livnär mig som professionell skidåkare med allt vad det innebär från träning till t.ex. föreläsningar, aktiviteter för samarbetspartners och sponsorpengar.

Vad av allt du gjort är du mest stolt över?
Mina tre vasaloppssegrar jag haft hittills. De har varit häftiga upplevelser som ger mig drivkraften att fortsätta utvecklas, än har jag några år kvar och ta hem flera segrar. Det är jag nog mest stolt över förutom min familj.

Nämn en person som du tycker borde uppmärksammas mer i Falun Borlänge-regionen?
Seppo, mannen från Grängesberg som skjutsade Österrikaren Zeppo till Malmö, så att han och hunden Blacky kunde ta sig hem. Det tycker jag var stort gjort, sådana insatser borde uppmärksammas mer. Precis som allt ideellt arbete som människor lägger ner i idrottsföreningar runt om i landet.

Vilken är din favoritplats i Falun Borlänge-regionen?
Hemma i ett skidspår i Bergebo motionscentral, där jag tillbringar mycket tid och som erbjuder fina träningsmiljöer.

Om du fick 10 miljoner att investera i en idé, ett företag eller ett projekt i Falun Borlänge-regionen, vad skulle du göra då?
Det första jag skulle göra är att investera i en ny pistmaskin till Bergebo, det vore de väl värda efter allt krångel med den nuvarande maskinen. Men för en ny pistmaskin behövs inte 10 miljoner så eftersom jag brinner för friskvård skulle jag satsa pengarna på Lugnetområdet. En anläggning som har en otrolig potential att utvecklas. Friskvård betyder mycket för människors hälsa och för att klara den vardagliga stressen. En bra anläggning som kan tillfredställa människors motionsbehov tycker jag är välinvesterade pengar. Jag skulle även arbeta för att bibehålla idrottstimmarna i skolan.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Jag har många minnen, ett av de starkaste är när vi skaffade hus. När man slår sig till ro och skapar en trygg plattform för familjen, det är en skön känsla.

Ett annat starkt minne är när jag vid 10 års ålder fick tävla på Riksskidstadion på Lugnet. Där jag sett mina stora idoler, Gunde, Wassberg m.fl. tävla i samma spår. Att jag dessutom lyckades vinna Lilla Svenska Skidspelen, gjorde upplevelsen ännu starkare. Sådana tillfällen tror jag är viktiga för att motivera yngre förmågor, när man får möjlighet att tävla på samma anläggningar som sina förebilder.

Vad vill du göra om 10 år?
Då har jag fått lov att acceptera att jag inte längre tävlar inom skidåkning. Drömmen är ändå att fortsätta jobba vidare med skidåkning och idrott. Jag har en ingenjörsutbildning inom miljöteknik i grunden. Jag har idag ett nära samarbete med Ramböll, som är en bred teknikkonsult inom alla områden. Jag hoppas jobba vidare med dem i intressanta projekt.

Jag är även aktiv i flera spännande nätverk med bl.a. Lassi Karonen, roddare och Markus Ljungqvist, tidigare proffscyklist från Falun med våra erfarenheter och kunskaper vill vi hjälpa människor och företag med friskvård.

Daniel Tynell
Fakta

Ålder: 35 år
Jobbar med: Eget företag, huvudsaklig sysselsättning är skidåkning
Bor: Borlänge
Dold talang: En djävul på att göra julgrupper
Det visste du inte om mig: Oavsett hur tufft det är att hitta utrymme måste jag få plats för mitt trumset i huset.
Reser helst till: Alperna med sin fantastiska natur och bra miljö för skidåkning. 
Jag skulle aldrig säga nej till: Semlor
Vem skulle bli en bra statsminister: Den vi har tycker jag är bra. En förnuftig och harmonisk person.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.