Lättläst Teckenspråk

" Vi expanderar och investerar 1 miljard i Grängesberg. Grängesberg har gått från gruvcenter till dryckescenter"

Jens Spendrup

VD Spendrups Bryggerier AB

Jens Spendrup kom som 6-åring till Grängesberg, 1950. På den tiden var Spendrups Sveriges minsta bryggeri med 10 anställda, idag är de störst i Sverige med omkring 1100 medarbetare.

Vem är du och vad gör du?
Jag heter Jens Spendrups är 66 år och VD för Spendrups Bryggerier. För över 60 år sedan flyttade jag till Grängesberg, när min far tog över det familjeägda bryggeriet. Sedan 1976 har jag och min bror drivit bryggeriet som idag utvecklats till Sveriges finaste och största dryckesföretag. Jag är gift och har fem barn plus två bonusbarn.

Vad av allt du gjort är du mest stolt över?
Den resa vi gjort med Spendrups Bryggeri. För 50 år sedan fanns det 70 bryggerier i Sverige, på den tiden var vi minst. Idag finns det fem bryggerier och vi är det största i Sverige. Vi har gått från att vara ett bryggeri till ett dryckesföretag. Det har varit en fantastisk resa att vara med på den utvecklingen.

Nämn en person som du tycker borde uppmärksammas mer i Falun Borlänge-regionen?
Det är svårt för mig att nämna en viss person men jag skulle säga den anda som finns i Dalarna. Jag gillar attityden "vi är bäst", det är något jag saknar i resten av Sverige.

Vilken är din favoritplats i Falun Borlänge-regionen?
Mitt favoritställe är familjens sommarställe, ett vackert torp vid Södra Hörken i Grängesberg. Under midsommar är det familjens centralpunkt, där alla samlas.

Om du fick 10 miljoner att investera i en idé, ett företag eller ett projekt i Falun Borlänge-regionen, vad skulle du göra då?
Vi expanderar och investerar just nu 1 miljard i Grängesberg. Grängesberg har gått från gruvcenter till dryckescenter. Skulle jag få ytterligare 10 miljoner, vill jag investera i ett dryckesbesökcenter i Grängesberg. Det finns mycket intressant att visa upp och jag tror också att det skulle gynna turistnäringen i Dalarna.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
När jag var liten och familjen åkte in till Falun för att julhandla. Det var en fin tradition som jag minns väl.

Vad vill du göra om 10 år?
Nästa år går jag i pension och om 10 år har jag avgått som styrelseordförande, då ska jag skriva en bok om entreprenörskap. Jag tycker om att laga mat och baka, något jag kommer ägna mig mer åt när jag blir pensionär. Sen njuter jag självklart av min pilsner!

 

Jens Spendrup
Fakta

Ålder: 66 år
Jobbar med: VD för Spendrup lämnar vid bolagsstämman i vår posten till sonen Fredrik Spendrup. Jens fortsätter som styrelseordförande.
Bor: Södertälje och Stockholm
Dold talang: Bakar matbröd minst en gång i veckan och spelar barockmusik på min chembalo.
Det visste du inte om mig: Gillar att lägga fiskenät och tillaga fångsten.
Reser helst till: Jag reser helst inom Sverige, jag trivs bäst hemma.
Jag skulle aldrig säga nej till: En god pilsner
Vem skulle bli en bra statsminister: Någon som förstår företagsamhet och vilket inflytande det har på den ekonomiska utvecklingen.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.