Lättläst Teckenspråk

"Jag vill hjälpa unga människor att tro till sin egen förmåga och att våga vara modiga"

Brita Kämpe

Årets Nova 2012

Nätverket Nova 100 samlar eliten av Sveriges studenttalanger  - näringslivets kommande stjärnor. För tionde året i rad har de utsett Årets Nova, Sveriges absoluta topptalang. I år gick den prestigefyllda titeln till Brita Kämpe från Djurås. Hon har toppresultat från två av Sveriges främsta universitet, Handelshögskolan i Stockholm och Kungliga Tekniska Högskolan samtidigt som hon arbetar som konsult och driver ett eget utvecklingsprojekt i Afrika. Hennes hjärta brinner för ungt entreprenörskap och för att hitta fram till det perfekta tiramisu-receptet.

Vem är du och vad gör du?
Barndomens glansdagar och uppväxt har varit i Djurås, men jag bor sedan 2007 i Stockholm. Flytten till Stockholm var för att läsa vid Handelshögskolan i Stockholm, studier som snart kompletterades med ingenjörsstudier vid KTH. Nu håller jag som bäst på att avsluta mina studier, medan jag jobbar som strategikonsult och driver utvecklingsprojektet YoungDrive Acadmy Botswana.

Vad är du mest stolt över?
Det jag och min kollega skapar genom YoungDrive Academy Botswana. Det är ett utvecklingsprojekt i Botswana där vi vill hjälpa unga människor att starta sitt eget företag. Vår ambition såväl som fokus för projektet är att hjälpa unga människor att tro till sin egen förmåga och att våga vara modiga. Botswanas ekonomi är starkt präglad av diamantindustrin, och vi vill inspirera unga människor till att de kan försörja sig utan att jobba inom gruvindustrin eller för regeringen, och att de dessuom kan göra det genom att tjäna pengar tillsammans med vänner på en idé som de brinner för. Idag är vi ett team på sju som driver detta initiativ, som sedan oktober förra året drivs i samarbete med Sida.

Vem borde uppmärksammas mer i vår region?
Unga entreprenörer som vågar sticka ut hackan, aktivt sållar bland vilka av andras åsikter de väljer att absorbera, och som har mod att ta egna initiativ och ”göra sin grej”.

Favoritplats i vår region?
Jag har väldigt många fina fikaminnen från alla de gånger vi barnbarn mumsade mazarin med morfar på Almas Café i Borlänge eller Hammars i Falun. Dessa är definitivt fortfarande två favorithak!

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Jag brinner för ungt entreprenörskap och skulle skapa en fysisk plats där unga kan träffas och på ett kul och inspirerande sätt ta till sig information om hur enkelt det är att bli företagare. Syftet skulle vara att avdramatisera begrepp som ”entreprenör” och ”entreprenörskap”, genom att visa på hur enkelt och spännande det kan vara. Det finns många ungdomar idag som inte hittar sommarjobb – tänk istället om de tog chansen att driva ett eget företag under sommaren.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Gymnasietiden på Soltorg var definitivt en väldigt rolig epok i mitt liv. Överlag är det en fantastisk förmån att få vara barn och växa upp i Dalarna. Detta var visserligen till och från lätt att glömma bort vissa morgonar man stod och väntade på en öde busshållplats på en buss som passerade varannan timme, men när jag ser tillbaka är jag otroligt tacksam att få ha Dalarna som en så pass stor del av mig och som mitt ”hemma”. 

Vad gör du om tio år?
Oj, jag gör sällan planer som sträcker sig bortanför de närmsta 2-3 åren. Jag skulle kunna föreställa mig att jag om tio år har min bas i Stockholm men spenderar helger och annan ledighet i Dalarna. Förhoppningsvis har jag hunnit förfina mitt nuvaranda Tiramisurecept ytterligare, och kan bjuda på en av Sveriges mest förträffliga Tiramisu.

Brita Kämpe
Fakta

Ålder: 24
Jobbar med: Avslutar studier på KTH, driver utvecklingsprojektet YoungDrive Academy Botswana, jobbar som strategikonsult.
Bor: Stockholm
Familj: Föräldrar och syster i Djurås, bröder i Örebro och Göteborg
Dold talang: Dela ett äpple mitt itu med bara händerna (är det en talang?)
Det visste du inte om mig: Om jag inte kunde jobba med vad jag gör nu, skulle jag nog älska att vara lärare.
Reser helst till: Kilimanjaro
Jag skulle aldrig säga nej till: Extra ost på mat!
Vem skulle bli en bra statsminister? Al Gore, han representerar ett sunt affärs- och miljötänk.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.