Lättläst Teckenspråk

 ”Ångrar inte en dag att jag upptäckte och flyttade till Dalarna och Falun  för 30 år sedan. Ett fantastiskt län med fin livsmiljö, där du kan kombinera jobb, familj och intressen. Få ihop livspusslet, helt enkelt!"

Lena Sterner

Informationschef Landstinget Dalarna

Lena Sterner är hängiven föreningsmänniska som ägnat sig åt bilsport på fritiden i sin ungdom, både som aktiv förare och co-driver. Hon var som 26-åring den första kvinnliga ordföranden i en motorklubb i Sverige. Därefter första kvinnliga styrelseledamoten i Svenska Bilsportförbundet på nationell nivå.  Nu är hon lika hängiven ridsporten på ideell basis. Ordförande i 20-årsjubilerande Falu Ryttarsällskap sedan 10 år, styrelseledamot i Dalarnas Ridsportförbund, tävlingsarrangör och inte minst mamma till en tävlingsryttare.

 Vem är du och vad gör du? 
Jag är inflyttad till Dalarna för 30 år sedan. Har bland annat arbetat med marknadsföring, journalistik och som projektledare på reklambyrå. Information och kommunikation är mitt huvudsakliga arbetsområde. Idag finns jag sedan många år på Landstinget Dalarnas informationsavdelning som informationschef.

Vad är du mest stolt över?  
Har varit mentor åt några unga kvinnor och jag minns särskilt ett tillfälle när jag deltog i Minervas mentorprojekt för unga arbetssökande kvinnor med utländsk bakgrund som kommit till Sverige som flyktingar eller på annat sätt. Jag fick den här unga kvinnan, som jag var mentor åt, att ta ett eget körkort och vi övningskörde en hel sommar, hon lärde sig bra svenska på kuppen. Glömmer aldrig när hon ringde från sitt gamla hemland och berättade att hon körde bil där och tänkte på mig. Hon var senast jag hörde ifrån henne yrkesverksam med fast anställning i Värnamo.

Vem borde uppmärksammas mer i vår region?
Jag tycker det kvinnliga ledarskapet är på frammarsch och det gläder mig, även om det är långt kvar. Så för min del väljer jag inte en person utan det kvinnliga ledarskapet som funktion.  Det finns många bra förebilder i vår region, inte minst i Landstinget Dalarna där många kvinnor arbetar i olika positioner och skulle behöva få mer uppmärksamhet.

Favoritplats i vår region?
Carl Larsson-gården i Sundborn. Härlig plats i en idyll med så mycket historia. Jag är konstintresserad och ett besök där ger inspiration. Sen bor jag ett stenkast från världsarvet Falu gruva, där jag ofta promenerar. Så jag väljer två platser.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Satsa pengarna på våra ungdomar och få fram bra koncept som stöttar dem till att hitta en väg in i yrkeslivet genom att utbilda sig eller få praktikplatser på hemmaplan. Dalarna kommer annars att få en arbetskraftsbrist med tanke på alla pensionsavgångar och tar vi väl hand om våra ungdomar är det större chans att de stannar kvar i regionen.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
När jag var ansvarig för organisationen och byggde upp etappmålet för Svenska Rallyt med stor målgång på Lugnet i Falun, dit publiken vallfärdade. Över 20.000 personer såg världseliten på sprintsträckan på skidstadion. Det var mäktigt. Sen har jag andra positiva minnen från skidstadion på Lugnet, bland annat när Torgny Mogren tog VM-guld på femmilen 1993.

Vad gör du om tio år?
Då är jag förhoppningsvis en glad pensionär, läser mycket, är fortsatt föreningsaktiv som jag varit sedan ungdomen. Ränderna hoppas jag inte går ur.

Lena Sterner
Fakta

Ålder: 59 år
Jobbar med: Informationschef Landstinget Dalarna
Bor: På Galgberget i Falun
Dold talang: Fotograferar gärna, och använder bilderna i min blogg.
Det visste du inte om mig: Har varit rallyförare och co-driver både i Sverige och utomlands.
Reser helst till: New York
Jag skulle aldrig säga nej till: Att stötta projekt som jag tror på och gör skillnad. Där människor får möjlighet att utvecklas och bli starka och trygga individer.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.