Lättläst Teckenspråk

”Regionen är som ett ”kindergarten” för våra europeiska gäster och vi har en mycket stor potential att skapa arbetstillfällen och tillväxt i vår region.”

Pär Allansson

VD, grundare och ägare av Främby Udde Resort

2004 var Pär och hans fru Helené ute och åkte långfärdsskridskor på Runn, när de fick syn på den gamla grosshandlarvillan som då stod och såg ensam ut. De fick en idé och ringde till Falu kommun med ett förslag på att starta ett Aktivitetscenter med camping och de var positiva till förslaget. Främby Udde har sedan utvecklats till en populär resort som året runt lockar turister från hela världen men som även uppskattas som mötesplats i regionen.

Vem är du och vad gör du?
Jag heter Pär Allanson, är inflyttad från Linköping och har bott i Falun sedan -86. Jag arbetade då som dietist och kostchef. Med entreprenörsandan i mig har jag alltid haft en dröm att skapa någonting eget och idag har den drömmen gått i uppfyllelse.

Främby Udde är ett familjeföretag där tre av våra fyra barn jobbar på del och heltid, totalt har företaget ca 20 personer anställda över säsongerna.

Vad är du mest stolt över?
Jag är stolt över att min dröm har blivit verklighet, att vi kan hålla öppet året runt och prestera god lönsamhet. Det kommer många gäster hit året runt och vi har blivit exportmogna, hela 60% av våra gäster kommer från icke-skandinaviska länder. Vi har 36 st bekväma stugor med hotellkänsla och snittiden som en gäst stannar har ökat kraftigt

Vi håller en familjär känsla på vår Resort vilket jag är stolt över och det är en glädje att få arbeta tillsammans med min familj.

Jag arbetar även starkt för att utveckla branschen inom vår organisation SCR och är glad över att svensk besöksnäring nu utvecklas till Sveriges nya basnäring.
 
Vem borde uppmärksammas mer i vår region?
Holländske killen Christian Van Dartel som bland annat jobbar med marknadsföring av Runndagarna tycker jag gör ett bra jobb med att locka hit turister. Ett annat hjältegäng är de ideella Runn is plogarna som ser till att vi har milslånga skridskobanor i världsklass under hela vintern.  Även Lotta Magnusson på Region Dalarna tycker jag gör otroligt mycket för regionen.
 
Favoritplats i vår region?
Då måste jag ju säga Främby Udde som är ett litet paradis. På morgonen när man kommer hit möts man av total tystnad och det ger ett själsligt lugn att se solen gå upp över skärgårdssjön Runn.  Mitt på dagen blir det sedan full fart med liv och rörelse för att sedan återgå till ett lugn på kvällen igen. Här finns otroliga möjligheter till naturupplevelser. Angelreisen som är Europas största reseoperatör inom fiske har rankat Främby Udde som topp 10 i världen som fiske/ naturupplevelse och bekvämt boende kombinerat.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Då skulle jag absolut investera i utveckling av klustersamverkan mellan stora och små företag inom besöksnäringen. Regionen är som ett ”kindergarten” för våra europeiska gäster och vi har en mycket stor potential att skapa arbetstillfällen och tillväxt i vår region.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
När vi hade invigningen av Främby Udde. Vi hade bjudit in till öppet hus och blev nästen nersprungna av nyfikna lokalbor. Då fick vi en aha upplevelse och förstod att vi hade en lyckad affärsidé.

Vad gör du om tio år?
Förmodligen är jag fortfarande engagerad i Främby Udde med något av mina barn vid rodret. Kanske med något projekt inom besöksnäringen och med att marknadsföra regionen.
 

 Pär Allanson
Fakta

Ålder: 52
Jobbar med: VD, grundare och ägare av Främby Udde Resort.
Bor: Hosjöstrand, Falun
Familj: Frun Helen och barnen David 26, Malin 25, Simon 20, och Fanny 16.
Dold talang: Cyklar i Sveriges enda Velodrom i Falun
Det visste du inte om mig: Jag är diabetiker sedan tio års ålder vilket bland annat fick mig att intressera mig för kost och hälsa och utbilda mig till dietist.
Reser helst till: Vi reser ofta på hösten och våren och då gärna till något varmt land. Just nu planerar vi en resa till Srilanka.
Jag skulle aldrig säga nej till: Något som har med besöksnäringen att göra. Få jobba med utveckling av Dalarna som besöksdestination.
Vem skulle bli en bra statsminister: En humanist som är drivande i klimatfrågan, annars tycker jag att Fredrik gör ett bra jobb.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.