Lättläst Teckenspråk

"Det finns så stor potential …"

Håkan Alfon

Grundare av Framtidslyftet

Håkan Alfon är född och uppvuxen i Falun och brinner för entreprenörskap, innovation och skapandet av tillväxt. Efter att ha bott i Stockholm under 11 år, där han förutom byggt bolag själv varit med och stöttat andra att förverkliga deras drömmar och idéer, flyttade han i januari 2011 hem till Falun igen. Håkan har en bred erfarenhet kring arbete med innovation och skapandet av nya tillväxtbolag. Han har bland annat varit rådgivare till fd. näringsminister Maud Olofsson och nu senast varit med och grundat Framtidslyftet med fokus på att tillföra mer privat kompetent kapital till nya tillväxtbolag.

Vem är du och vad gör du?
Jag är 32 år och som en sann mas har Falun alltid har varit "hemma". Jag har nog alltid haft en vision om att flytta hem till Falun igen, dock gick det lite snabbare än vad jag räknat med på grund av, eller tack vare, kärleken. Jag har fokus på att stötta och investera i Sveriges nästa Spotify, Skype eller H&M. Genom att vi få fram fler nya tillväxtbolag ökar vi Sveriges konkurrenskraft och gör Sverige till ett bättre land att leva, verka och bo i!

Vad är du mest stolt över?
Förutom våra barn! Kanske att ha dansat bugg med Laila Bagge i trappan i Blå Hallen eller lett allsång med Maud Olofsson i Vinterträdgården på Grand Hotel, haha! Skämt och sido, det jag just nu är mest stolt över är att jag varit med och startat Framtidslyftet. Sverige behöver fler nya tillväxtföretag som har siktet inställt på att bli Sveriges nästa exportunder. En utmaning för dessa bolag är att hitta privat kompetent kapital som ger dem möjlighet att växa och nå sin fulla potential. Istället för att snacka en massa om denna utmaning gjorde vi slag i saken och gjorde något åt detta genom att starta Framtidslyftet. I dag är det över 450 entreprenörer, investerare, bolagsbyggare och en rad företag som stoppat handen i egen ficka och med handling, hjärta och plånbok är med och stödjer byggandet av nya tillväxtbolag.  

Vem borde uppmärksammas mer i vår region?
Vi borde uppmärksamma entreprenörerna och företagen mer, de är det viktigaste vi har. Det är dessa som ger förutsättningar för tillväxt och därigenom också säkrar vår gemensamma välfärd. Det är dessa som är de sanna hjältarna och borde uppmärksammas mer i en positiv anda.

Favoritplats i vår region?
Klockarnäs i Enviken. Där tillbringade jag alla somrar när jag var barn och sedan flyttade vi dit med min familj när jag skulle börja 9:an. Just då kanske det inte var det roligaste att flytta ut på landet, men under alla år utanför regionen har det varit oerhört skönt att komma hem, ta en fisketur eller bara koppla av.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Jag skulle investera i en ny fysiskt inspirerande och stimulerande miljö där vi kan samla nya spännande idéer och med ett tydligt kommersiellt fokus skapa förutsättningar för att låta dessa idéer bli riktigt riktigt framgångsrika. Våga välja ut de bästa och våga satsa på dem. Gör vi den investeringen kan vi räkna med en ROI (Return on Investment) på minst 100% bara i skatteintäkter inom 10 år.    

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Jag minns när jag var med och startade Falu ungdomsråd, 1996 tror jag det var, och vi hade en framtidstro och en vilja att förändra. Det är också roligt att några av de idéerna som diskuterades då faktiskt har genomförts som t.ex. en skatepark, även om det tog 17 år.

Vad gör du om tio år?
Om tio år har vi etablerat Falun-Borlänge området som ett kluster där vi ger nya idéer och entreprenörer de förutsättningar de behöver för att nå sin fulla potential. Då är regionen ett självklart val för nya tillväxtföretag att vara verksam ifrån. Det finns potential. Runt om i regionen finns frön till idéer som har potential att bli Sveriges nästa exportunder, det gäller bara att vi tillvaratar dem och ger dem de förutsättningar de behöver för att lyckas.

För mig personligen så börjar förhoppningsvis de investeringar som jag gör idag ge avkastning. 

 

Håkan Alfon
Fakta

Ålder: 32 år.
Jobbar med: Entreprenör och investerare.
Bor: Villa i Svärdsjö.
Familj: Sambo Emma, Douglas, 10 månader, och bonusbarnen Fideli, 7 år, och Ellioth, snart 6år.
Dold talang: Att bygga bryggor och terrasser. Det kanske snarare är en last än en talang, det blir minst en om året.
Det visste du inte om mig: Har föreläst om företagande och entreprenörskap på ca 700 högstadie- och gymnasieskolor runt om i Sverige. Säg en skola i Sverige och jag kan färgen på stolarna i Aulan.
Reser helst till: Särna, där min morfar kommer ifrån. Där har jag jakten under hösten och skoter på fjället under vintern, även om det blir långt mellan gångerna nu för tiden.
Jag skulle aldrig säga nej till: Att ha en diskussion med en entreprenör och sen kan jag inte säga nej till min sambo, men säg inte det till henne.
Vem skulle bli en bra statsminister? Jag tycker att han som har uppdraget nu sköter det ganska bra. Som sidekick till honom skulle jag gärna se vår sexåring Ellioth. Om man bara fångar en gnutta av hans kreativitet och entusiasm skulle många reformer bli lätta att genomföra.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.