Lättläst Teckenspråk

”Att springa ett varv runt Hosjön är ett måste varje gång jag är hemma, även om jag är bitter över att sträckan visat sig vara 1,5 km kortare än jag trodde.”

Niklas Bergh

Medgrundare till Urbanears

Enligt Handels Utredningsinstitut, HUI, var förra årets julklapp hörlurarna. Niklas Bergh från Hosjö i Falun är en av grundarna till hörlursföretaget Urbanears – hörlurar som inte bara är funktionella utan som också är snygga och moderiktiga vilket gjort att de bl.a. utsetts till ”Årets blickfång” på Elle-galan år 2012. Även om Niklas inte bor kvar i regionen idag är han en god ambassadör och brinner fortfarande för att förbättra möjligheterna för ungdomar att utvecklas här. Niklas har bl.a. varit med i projektet Eternal Return och inspirerat ungdomar till att våga tro på sig själva och deras idéer.

Vem är du och vad gör du?  
Jag heter Niklas och är uppvuxen i Hosjö, uppblandat med en avstickare till Bandung på Java i Indonesien och en till Malung. Alla tre platser är lika exotiska det beror bara på varifrån man tittar. Just idag arbetar jag med ett hörlursföretag som jag varit med och startat, mest känt som Urbanears. 

Vad är du mest stolt över?  
Mest stolt är svårt att svara på, jag tycker det är lätt att se bristerna i allt man varit inblandad i. Jag är förstås väldigt stolt över den fantastiska skatepark som nu tornar upp sig i all sin arkitektoniska kraft när man rullar in i Falun från Borlänge-hållet. Delvis för den målmedvetna strävan som lett generationer av naiva skateboardåkare att knacka på hos sina kommunalråd i 20 års tid. Men också för hur otroligt bra det gjorts med allas röster hörda och hur vackert arkitekten Johan Berglund tolkat det och Faluns unika karaktär till formen. Det är en härlig känsla. 

Vem borde uppmärksammas mer i vår region? 
Det måste vara ungdomarna. Det är lätt att glida mellan sprickorna i en sådan region som det här. Det är lätt att glömma bort alla som befinner sig i det sociala limbot mellan barn och vuxen, och det finns alltid väldigt lite för dem. Men så finns det ju också han eller hon  som plogar upp den fantastiska skridskobanan på Runn varje år. Vilken hjälte!

Favoritplats i vår region? 
Det finns så många att det skapar prestationsångest att försöka ge ett komplett svar. Att få ta en traditionsenlig sväng i Bjursås med alla gamla snowboardvänner är bland det finaste jag vet. Längdspåren i Sörskog är också fantastiska, även om det känns som att sälja sand i Sahara att prata om längskidåkning i Falun. 

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra? 
Vad sägs om att försöka bilda en fin plats någonstans mitt i skogarna där man kan hitta på roliga saker som andas allt det fantastiska som Dalarna bär med sig och blanda upp det med resten av världens relevans. Platsen kan sedan helt planlöst upplåtas till alla möjliga roliga saker som du inte kommer att tänka på just nu. Lite som Dalhalla fast mer som en handbromssladd. Jag ser däremot inga behov av fler hoppbackar eller köpcenter. 

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Alla mina bästa minnen är från den här regionen. Ett minne som sammanbinder både Falun och Borlänge är när vi beställde taxi från ett tidigt Peace and Love. När taxin kom och frågade vem som beställt skjuts till Falun vände sig en kille, som vägde ungefär lika mycket som en fullstor häst, om från sin mosbricka och sade; "svär inte". Tänk att det finns en rivalitet mellan Falun och Borlänge, som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Lite som Capulet och Montague i Romeo och Julia, fast på dalmål. Löjligt men roligt!

Vad gör du om tio år? 
Tio andra saker tror jag. Allt annat vore en besvikelse. 

Niklas Bergh
Fakta

Ålder: 35
Jobbar med: Medgrundare och CD på Zound Industries.
Bor: Stockholm, en by strax söder om Hofors.
Dold talang: Nej, tyvärr. Allt är ute i det öppna.
Det visste du inte om mig: Tror inte du vet speciellt mycket om mig alls faktiskt.
Reser helst till: Alla omöjliga ställen i USA och Norge, där allt är omöjligt.
Jag skulle aldrig säga nej till: Att säga nej är något jag jobbar på.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.