Lättläst Teckenspråk

"Att våga satsa på musik och kultur helhjärtat gör regionen attraktiv för kreativa människor."

Anders Lindberg

Head of International, Universal Music Sweden

Anders växte upp i Slätta i Falun och drömmen om att jobba med musik fanns redan som tonåring. Han har haft ett eget program i närradion och idag arbetar han på Universal Music Sweden i Stockholm och träffar varje dag några av världens bästa artister.  

Vem är du och vad gör du?
Jag är uppväxt i Falun men har de senaste tolv åren bott i Stockholm. Mina föräldrar och släkt bor kvar i regionen, i den lilla byn Sifferbo i Gagnef.

Jag har sedan 2002 jobbat inom musikbranschen, en bransch som genomgått en totalförvandling, särskilt de senaste åren. Mitt intresse för musiken väcktes redan under högstadiet då jag varje dag efter skolan gick till skivbutiken i Falun för att jobba extra. Även om jag bara var runt 14 år så ville jag förstå vad som låg bakom en lyckad artistlansering och vad som gjorde en låt till en hit. Idag arbetar jag på Universal Music Sweden och har inriktat mig på att jobba med internationella artister på den svenska marknaden. I min roll som Head of International ansvarar jag för Universals internationella avdelning och får varje dag jobba med några av världens bästa artister.

Vad är du mest stolt över?
Det är fantastiskt att få jobba med det som är ens stora intresse och passion! Jag är stolt över att jag med en stark drivkraft och vilja lyckats nå mina mål.

Vem borde uppmärksammas mer i Falun Borlänge-regionen?
Alla eldsjälar och småföretagare som är så otroligt viktiga för att hålla igång regionen. 

Favoritplats i vår region?
Det finns många favoritplatser, men det är något alldeles speciellt att komma ”hem” till Falun. Att få känna stadens historia när man vandrar omkring i Elsborg, möjligheten att enkelt samla ens barndomsvänner, närheten till centrum eller att få uppleva den vackra naturen efter bara en kort promenad. Sedan måste jag så klart nämna att en utflykt till Sundborn på sommaren är svårslagen.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Utveckla ungdomars möjlighet till att få syssla med musik, media och kultur. Det finns många kreativa unga i regionen och genom att ge dem fler verktyg att utöva sin kreativitet tror jag man kan göra regionen ännu mer attraktiv. När man sammanfattar den första delen av 2000-talet så tror jag många kommer nämna både Peace & Love-festivalen och Mando Diao. Men det gäller att fortsätta satsa på kultur/media både inom skola och genom verksamheter på fritiden. Annars riskerar man att dessa personer tvingas lämna regionen för att hitta jobb inom branschen någon annanstans.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Det finns så många fantastiska minnen från mina 20 år i Falun att det är svårt att välja ett. Mina tre år på Medieprogrammet på Lugnetgymnasiet är något som verkligen sticker ut. Att få ha ett eget radioprogram på närradion (oavsett om någon lyssnade) var helt fantastiskt, att klippa film eller lära mig grunderna inom fotografi är något som jag fortfarande har nytta av.

Vad gör du om tio år?
Oj om jag visste det... Jag tänker mest på nuet, men om tio år vill jag självklart fortfarande jobba med musik och marknadsföring. Jag har bott (eller bor) någon annanstans i världen. Har min familj och vänner nära. Självklart återvänder jag till regionen och Dalarna på somrarna!

Anders Lindberg
Fakta

Ålder: 32
Bor: Södermalm, Stockholm
Dold talang: Sittdans på kontoret
Det visste du inte om mig: Tycker om att upptäckta nya platser på cykel. Det finns inget bättre än att med hjälp av en karta och hyrcykel utforska en ny stad.  
Reser helst till: Los Angeles eller en weekend till en europeisk stad
Jag skulle inte tacka nej till: Ännu fler härliga frukostar eller middagar med vännerna (det kan aldrig bli för många tillfällen)

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.