Lättläst Teckenspråk

It is a privilege to make a difference for the future.”

Bengt Östling

Fjärrvärmechef på Falu Energi & Vatten

Bengt är 42 år och arbetar som Fjärrvärmechef på Falu Energi & Vatten. Tillsammans med sina kollegor drog han 2012 igång julgransinsamlingen, som syftade till att ge fjärrvärme åt RIA stugorna. Han har även mottagit “Award of Excellence – Municipal scheme serving more than 10.000 citizens – Modernization” på Global District Energy Climate Awards i New York 2013, för Faluns arbete med att modernisera Västermalmsverket.

Vem är du och vad gör du? 
En 42-årig norrlänning, uppväxt i en by mellan Luleå och Boden. Jag bor sedan snart 9 år tillbaka i Falun tillsammans med min familj, min skånska hustru Maria och våra barn Lotta (10 år) och Lukas (8 år). Jag är idag vice VD på Falu Energi & Vatten och har ansvar för affärsområdena Kraft och Värme & Kyla. Tillsammans med ett gäng medarbetare med stort engagemang vill vi utveckla verksamheten till att bli ledande i branschen genom att leverera energiprodukter klimatneutralt, kostnadseffektivt och med hög kvalitetPå Västermalmsverket skapar vi el, fjärrvärme, fjärrkyla och pellets i en smart kombination. Vi i Falun kan vara stolta över att vi faktiskt har ett energisystem i världsklass.    

Vad är du mest stolt över?   
Att få möjligheten att vara med och påverka utvecklingen i den region som vi lever och verkar i. Det var med stor stolthet som jag för Falu Energi & Vattens räkning mottog Global District Energy Climate Award i New York i början av hösten. Jag brukar citera Nobelpristagaren Al Gore. “It is a privilege to make a difference for the future”. Det är det som är drivkraften, att göra något bra inför framtiden. Valet att satsa på fjärrvärme har gjort att vi idag nästan bara använder lokala biobränslen för el och värme i Falun. Nu tar vi nästa steg genom att knyta ihop Falun och Borlänges fjärrvärmeledning för att skapa ett regionalt energisystem. Jag är väldigt stolt över det mina medarbetare gör i vardagen för att allt ska fungera så att alla får el, värme och vatten.

Vem borde uppmärksammas mer i vår region? 
Alla företagare som levererar det lilla extra i ett samhälle utanför storstadsregionerna och på så sätt sätter guldkant på tillvaron för oss som bor i Falun-Borlänge regionen. Ta till exempel Dala-Husby Hotell & Restaurang som genom sin avsmakningsmeny skapar en matupplevelse i klass med de finaste restaurangerna i Paris, London, New York. De är väl värda ett besök!

Favoritplats i vår region? 
Att få vara på Runn en solig marsdag med långfärdsskriskor på fötterna är en höjdare. 

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra? 
Det är så mycket man skulle vilja göra, men 10 miljoner räcker inte långt. Jag skulle vilja investera pengar i arbetet med att snabba på omställningen till eldrivna fordon. Genom investeringsstöd till snabbladdare för elbilar, bidrag för köp av el och laddhybrider och naturligtvis skulle Dalatrafik få lite pengar till att etablera elbussar mellan Falun-Borlänge. 

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge- regionen
Det är få saker som slår när ens barn föds och min son är född i Falun. Men även den uppmärksamhet vi fick när vi drog i gång julgransinsamlingen som ger värme åt RIA-stugan. Och så klart när Kung Carl XVI Gustaf kom på besök 2012 för titta på Västermalmsverket. Vem trodde att man skulle hamna i Hovets verksamhetsredovisning, inte jag i alla fall.     

Vad gör du om tio år? 
Att få vara med och leda och utveckla en kraft- och fjärrvärmeverksamhet är alltid en stor utmaning och otroligt stimulerande, men om 10 år har jag antagit en helt annan utmaning. Då jobbar jag med något där jag får möjlighet att bidra med mitt engagemang för att göra vardagen bekvämare för alla. Jag vill arbeta för att våra barn och barnbarn får växa upp i ett samhälle som hämtar sin energi från lokala och återanvändbara resurser. 

Bengt Östling
Fakta

Ålder: 42 år
Jobbar med: Fjärrvärmechef på Falu Energi & Vatten
Bor: Haraldsbo i Falun
Dold talang: En hejare på att grädda äkta Norrländskt korntunnbröd.
Det visste du inte om mig: Har under ett år bott i Polen och arbetat med att effektivisera energiverksamheten på ett pappersbruk i Kostrzyn.    
Reser helst till: Det årliga besöket till Ale Stenar vid byn Kåsseberga öster om Ystad. Där man bedåras av utsikten och den obligatoriska Sillmackan.
Jag skulle inte tacka nej till: Västerbottenostsoppa med löjrom och ett glas rödvin, gärna Amarone.  

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.