Lättläst Teckenspråk

Människor är så varma och öppna i Falun Borlänge- regionen. Det går fort att bygga upp sitt sociala nätverk här.”

Jaana Ahlroos

Produktchef hos Arctic Paper Grycksbo AB

Jaana Ahlroos kom till Sverige från Finland 1961. Hon växte upp i stålverksorten Hofors, studerade i Finland, återvände till Sverige, började arbeta inom pappersindustrin och hamnade till slut i Falun. På den internationella kvinnodagen utsågs hon till Årets yrkeskvinna av Sverigefinska Yrkeskvinnor för framtagandet av det nya miljövänliga kartongpapperet, AP-Tec Pack, som kan bli Grycksbos räddning i papperskrisen. Viktigt för utmärkelsen är också att hon behållit och underhållit sitt modersmål och utgjort en brygga mellan Sverige och Finland. 

Vem är du och vad gör du? 
En hårt arbetande produktchef på Arctic Paper i Grycksbo. Jag är utbildad civilingenjör på KTH och bor i Falun med min make. Vi har två utflugna döttrar, 22 och 24 år som studerar på annan ort. Mitt stora intresse är kultur och det innefattar både konst, litteratur och musik. Jag tycker om att hålla mig aktiv med skidåkning, gympa och golf. Jag har massor med finsk ”sisu”, alltså vilja och uthållighet som tar mig dit jag vill.

Vad är du mest stolt över?   
Våra döttrar så klart, som är kloka och harmoniska och förvaltar sina begåvningar på bästa sätt. Jag är även väldigt stolt över min make, som flyttat med mig från ett kargt Island till Dalarnas djupa skogar, och etablerat sig väl här. Jag är stolt över mig själv också, att jag lyckats bevara och utveckla mitt modersmål, finskan, trots att jag kom till Sverige 1961.  

Vem borde uppmärksammas mer i vår region? 
Det glada gänget i Sörskog, som spårar och underhåller anläggningen.

Favoritplats i vår region? 
Har egentligen inte EN speciell, men Sörskog och Falu centrum är riktiga pärlor i regionen.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra? 
Vet inte om pengar hjälper, men det måste bli enklare och billigare att parkera i Falun, för att kunna handla, fika och flanera i centrum. Jag vet att en hel del människor passerar Falun, och åker någon annanstans, för att de tycker att det är krångligt och dyrt att parkera.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Jag minns hur snabbt det gick att bygga upp ett socialt nätverk i Falun, när vi flyttade hit. Alla var så varma och öppna. Jag minns barnens fina skolgång i Falun, hela vägen från lekis och grundskola till Haraldsbogymnasiet och slutligen, den varierande naturen i Dalarna. 

Vad gör du om tio år? 
Jag hoppas att jag är frisk och fortfarande har många aktiva år kvar i arbetslivet, för jag gillar att jobba. Kanske jobbar jag med något samhällsengagerat, kanske integration. Eller också är jag kvar inom industrin på något sätt. Vem vet? 10 år är en lång tid, men går ändå väldigt snabbt.   

Jaana Ahlroos
Fakta

Ålder: 52 år
Bor: Falun
Dold talang: Att renovera fönster.
Det visste du inte om mig: Jag kan prata isländska och en gammal svensk österbottnisk dialekt
Reser helst till: Någonstans inom Norden
Jag skulle inte tacka nej till: En veckas semester

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.