Lättläst Teckenspråk

”Tänk att amerikanarna redan vet vad sista helgen i Mars på Lugnet i Falun innebär.” 

Malin Murmester och Mats Stenman

Arrangörerna av extremsportevenemanget Clash of Nations

Den första upplagan av Clash of Nations gick av stapeln 1-2 april 2011 på Lugnet i Falun. Då kom 5200 besökare. 2013 följde 10 000 personer evenemanget på plats och ett stort antal tittare från flera olika länder följde tävlingarna via webben. Malin och Mats är skaparna bakom framgångssagan med fullt av planer inför framtiden.

Vilka är ni och vad gör ni? 
Vi är två väldigt olika människor som båda brinner för upplevelser och evenemang. Just nu har vi storslagna planer för 2015-2017 eftersom evenemanget 2014 tyvärr ställdes in på grund av snöbrist. Vi driver även Mackla som gör eventproduktion med allt från mässor till konferenser. Trots att vi är varandras motsatser kompletterar vi varandra bra. Malin är den som brinner för struktur, ordning och organisationsplaner, medan Mats är visionären som kan måla upp en hel värld på en post-it lapp och sedan sätta igång. Gemensamt för oss båda är dock att vi älskar upplevelser och att få människor att ha kul och trivas på evenemangen vi jobbar med.

Vad är ni mest stolta över?   
Att vi tillsammans, trots våra olikheter, alltid har samma målsättning. Vi brukar ha lite olika idéer på hur vi ska nå dit men det är tydligen vår kompromiss som blivit receptet. Att vi tillsammans med hela Clashfamiljen lyckades förverkliga drömmen om Clash of Nations och allt vad det innebär. Känslan när vi reser till USA för att bjuda in åkare och amerikanarna redan vet att sista helgen i mars på Lugnet i Falun betyder voltande snöskotrar, stora snowboardhopp och doften av 2-takt!

Vem borde uppmärksammas mer i vår region? 
Alla volontärer och eldsjälar i föreningar som gör alla fantastiska evenemang i Dalarna möjligt. Det är tack vare er visionärer som vi och många andra kan genomföra stora evenemang i regionen!

Favoritplats i vår region? 
Mats: Efter otaliga resor och upplevelser så är det inte mycket som slår vyn när man kommer hem till byn och åker över ån, alla årstider är som ett vykort!

Malin: Mitt favoritevenemang i Dalarna är utan tvekan lördagen efter midsommar när vi reser midsommarstången i Tömta (Österbyn, Svärdsjö). Att i kulldräkt få träffa släkt och vänner i strålande sol för att sedan heja fram kyrkbåtsrodden tillsammans är en av sommarens höjdpunkter!

Om ni fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle ni göra? 
Malin: Eftersom Mats är den kreativa av oss får han svara …
Mats: Förverkliga min dröm om en action- och motorsportsarena i Falun-Borlänge regionen!

Vad är ert bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Det finns många fina minnen men vårt bästa gemensamma minne är oslagbart. Första gången Clash of Nations arrangerades 2011 när Daniel Bodin och c/o fick hela läktaren att koka med sina konster. Båda får fortfarande gåshud vid tanken på den stunden.

Vad gör ni om tio år? 
Då har vi utvecklat Clash of Nations med fler grenar inom extremsporten och ett ännu större internationellt genomslag som lockar fler turister till regionen. På vägen har vi även varit med i utvecklingen av Lugnet så att arenan är anpassad för alla typer av evenemang under alla årstider. Vi arbetar troligen med upplevelser av något slag men om det är på Stenman Motorstadion eller något helt nytt får tiden utvisa.

Malin Murmester och Mats Stenman
Fakta

Malin Murmester:
Ålder: 27
Bor: Falun (Ursprungligen från Svärdsjö)
Dold talang: Kan cykla både enhjuling och gå på händer
Det visste du inte om mig: Drömde som liten om att bli cirkusartist
Reser helst till: Något varmt ställe där jag inte varit förut
Jag skulle inte tacka nej till: Att ha möjlighet att anställa några av alla fantastiska människor som arbetar ideellt med Clash of Nations. Jisses vad vi skulle kunna uträtta tillsammans!

Mats Stenman:
Ålder: 37
Bor: Sundborn
Dold talang: Om jag nu har någon talang så är den inte dold
Det visste du inte om mig: Att jag i yngre dar tävlade i skotercross tills mina snälla kompisar sa åt mig att jag var bättre på att arrangera tävlingarna istället
Reser helst till: Med familjen till något varmt ställe
Jag skulle inte tacka nej till: Snösäkra vintrar

Foto: Malin Englund Mephoto 

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.