Lättläst Teckenspråk

”Här löser man de problem som uppstår med kreativitet.

Patrik Pettersson

Skådespelare och regissör på Dalateatern

Patrik började sin karriär på Teaterhögskolan i Malmö i början på 90- talet. Sedan dess har han bland annat arbetat på Västmanlands läns teater, Göteborgs stadsteater, Boulevardteatern i Stockholm och Stockholms stadsteater. De senaste tio åren har han framförallt regisserat pjäser och är just nu aktuell med den gastkramande pjäsen ”Den svagare” som har premiär på Dalateatern i Falun den 19 september. 

Vem är du och vad gör du? 
Jag heter Patrik Pettersson och bor i Borlänge sedan 4.5 år sedan. Jag har bott några år i Stockholm men kommer närmast från Dala Husby där jag bodde i 13 år. Sedan tio år tillbaka arbetar jag främst med att regissera pjäser och jag har varit med och satt upp bland annat ”Spelman på taket” och ”Oliver”, där vi bland annat samarbetade med Magasinet, Smak och Dalasymfoniettan. Den 19 september är det premiär för ”Den svagare” som är en uppsättning framröstad av elever som läst ”Dramatik i Grundskolan” i sjuan på skolor i Falun och Borlänge. Dramatik i Grundskolan (DIG) arrangeras av Dalateatern och riksteatern och en del av syftet är att eleverna ska få vara med och påverka teaterns repertoar.

Vad är du mest stolt över?   
Att jag har blivit modigare, jag har upptäckt att man vinner mycket på att inte vara rädd.

Vem borde uppmärksammas mer i vår region? 
Jag tycker att vi borde uppmärksamma de lyckade samarbeten som gjorts i regionen. Att uppmuntra till fler samarbeten mellan olika institutioner i Dalarna. Särskilt i regioner där man arbetar med mindre enheter så är samarbeten franastiska för att samla resurser och kunskap och dra nytta av varandra.

Sen vill jag uppmärksamma att vi har en stor tolerans, nyfikenhet och öppenhet för nya saker i den här regionen. Här finns en nybyggaranda och företagsamhet som är unik. Problem löser man på ett kreativt sätt, se bara på det somaliska bandylaget. Jag tycker att det är fantastiskt att Borlänge är så öppet för invandring och trots att det för med sig en del komplikationer genererar det en otrolig kreativitet bland folket. När jag, som lever ihop med en man, flyttade från Stockholm så var det många som undrade hur det skulle gå med alla fördomar på landet. Det blev precis tvärtom och jag har aldrig, öppet, mötts av fördomar av det slaget här. Alla har varit väldigt välkomnande och nyfikna på vad jag kan bidra med på orten snarare än att stänga mig ute.

Favoritplats i vår region? 
Det finns så många platser och jag tycker att naturen här är så otroligt vacker. Kommer du längre norrut i landet finns det mest skog men styrkan med den här regionen är just det inspirerande landskapet och kontrasterna mellan skog, berg och vatten. Ta skogarna i Bergebo till exempel, det är så häftigt när man kommer upp där och ser SSAB. Kontrasten mellan stad och land är vacker på något sätt. Sedan älskar jag att promenera i älvravinerna. Det är som att komma till en park i ett annat land, som Boulognerskogen utanför Paris. Sjön Runn är också helt fantastisk, både sommartid och vintertid.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra? 
Då skulle jag investera i att samla de olika kulturinstitutionerna i en stor lokal. Ett kulturhus där man kan ha café, musikteater och verksamheter för både unga och gamla. En mötesplats där man vill vara. Sen skulle jag vilja vända staden mot Faluån för att skapa ett mer levande centrum där Faluån får en mer självklar plats i staden.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Yrkesmässigt så är det de samarbeten jag haft med bland annat Magasinet, Dalasymfoniettan och Smak när vi satte upp ”Spelman på taket” och ”Oliver”. Det är fantastiskt att man kan åstadkomma något tillsammans som också uppskattas av en stor och bred publik. Sen har jag många härliga minnen av naturen i regionen. Att åka långfärdsskridskor på Runn, slalom i Romme Alpin eller bara vara i skogen med hundarna slår nog det mesta.

Vad gör du om tio år? 
Förhoppningsvis fortsätter jag att regissera men jag kanske är mer rörlig. Jobbar på nya ställen och får andra och fler intryck. Kanske jobbar jag utomlands eller leder en egen teater. Eller så driver jag det stora nya kulturhuset i Falun. 


Patrik Pettersson
Fakta

Ålder: 49 år
Bor: Borlänge
Dold talang: Jag har nog ingen dold talang men jag tycker om att laga mat.
Det visste du inte om mig: Jag är en bra festfixare
Reser helst till: Någon plats där jag får uppleva något, jag vill möta naturlivet och se nya platser och kulturer. Jag skulle gärna åka till Indien och se den indiska tigern eller en snorkelresa till barriärreven.
Jag skulle inte tacka nej till: Att göra de där resorna och att få vara frisk så länge jag kan. 

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.