Lättläst Teckenspråk

"Jag flyttade till regionen för naturens skull, men upptäckte så mycket mer."

Ingrid Smitz

Grundskolelärare och grundare av ”Läsnyckeln”

Ingrid flyttade från Holland till Sverige 1984, främst för naturens skull. Startade ”Vildmarksäventyr” och flyttade sedan till Borlänge där hon arbetat som grundskolelärare i många år. Nu har hon tagit fram ”Läsnyckeln”, som är en enkel metod för barn att lära sig läsa redan i förskoleåldern. 2012 fick hon utmärkelsen ”Årets stjärnskott” och blev dessutom nominerad till ”Årets Nytänkare” på Stjärngalan i Falun. Hon har också blivit nominerad till ”Årets företagare” i Säter.  

Vem är du och vad gör du? 
Jag heter Ingrid Smitz, utbildad grundskolelärare från Nederländerna. Jag kom till Sverige 1984 och 1998 började jag arbeta i en svensk skola där mycket av tiden gick till att lära barnen läsa. Det var då jag började utveckla läsinlärningsmetoden ”Läsnyckeln”, som jag vidareutvecklat och gjort tillgänglig för barn i förskoleåldern. ”Läsnyckeln”, som bygger på principer som läraren Caesarius Mommers utvecklade för mer än 50 år sedan kommer just nu ut hos bokförlaget Natur och Kultur.  

I Nederländerna och Belgien används en liknande metod i 99 % av alla skolor, där barnen lär sig läsa vid sex års ålder. Det är värt att notera att Nederländerna hamnade på topp tio i PISA 2012.

Vad är du mest stolt över?   
Mina barn Nikita och Julian och Läsnyckeln så klart. Att så många barn i förskoleålder har lärt sig läsa på ett roligt sätt tack vare den. Dessa barn får ett försprång på flera år, skolan kan ta tillvara deras kunskaper och fortsätta med läshastighet och läsförståelse som alla vet är ett stort problem idag. I dagens debatt om skolan pratar man främst om grundskolan och glömmer bort 0-6 åringarna. I förskolan görs mycket som skolan borde ta tillvara. De flesta barn i yngre åldrar är intresserade av böcker och bokstäver. För mig är det självklart att ta till vara barnens motivation och nyfikenhet då, när de är som mest mottagliga att lära sig läsa. Tänk så mycket tid man kunde spara och utnyttja till något annat. Det finns ett liv innan barnen börjar skolan och det är där den röda tråden borde börja!

Vem borde uppmärksammas mer i vår region?
Jag måste säga Ulf Niskanen, som råkar vara min sambo. Han har dragit igång ett projekt om sin farbror Onni Niskanen som blivit dokumentärfilm av Jens Lind. Den kommer att sändas nu den 3 september på SVT2 kl 20.00. 

Favoritplats i vår region? 
Hästhagstjärn, en liten skogstjärn vid Ulvshyttan.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Jag skulle vilja starta skolor som är på barnens villkor. Vi måste ge barnen chansen att visa att de kan och vill ta ansvar. Jag vill förändra skolan men det är svårt. Skolan sitter fast i många traditioner och är svår att förändra. Dessutom får jag känslan av att en stor del av skolpengarna som ska gå till varje barn försvinner på vägen genom kommunen.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Jag har fått mycket hjälp av ALMI och Företagsinkubatorn på Stiftelsen Teknikdalen. Fick priset ”Årets Stjärnskott 2012” och blev nominerad till ”Årets Nytänkare” på Stjärngalan i Falun. I Säter blev jag nominerad som ”Årets Företagare”.

Vad gör du om tio år? 

Jag hoppas att jag alltid ska vara engagerad i skolan och dess framtid. Barnens utveckling ligger mig varmt om hjärtat!

Ingrid Smitz
Fakta

Namn: Ingrid Smitz
Ålder: 59
Bor: Skenshyttan
Dold talang: Jag tänker själv och gör det mer och mer
Det visste du inte om mig: Jag har varit trummis i ett rockband med bara tjejer:   Rockin’ Rookies, hur kul som helst!
Reser helst till: Nederländerna, Gotland är också fint
Jag skulle inte tacka nej till: Holländsk lakrits och salt sill med lök därifrån. Så gott!


Foto:
 Henrik Hansson
 

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.