Lättläst Teckenspråk

”Många flyttar utomlands när de blir proffs, jag har valt att stanna kvar i Falun. Här finns bra förutsättningar för cyklister och elitidrottare.”

Jenny Rissveds

Proffscyklist

Jenny började tävla i mountainbike som sjuåring, studerade industridesign vid Hagströmska cykelgymnasium i Falun och började vinna världscupssegrar i seniorklass redan som sjuttonåring. Med Falun som bas reser hon numera världen runt och tävlar, som första tjej och icke schweizare för det Schweiziska teamet ”SCOTT- Odlo MTB Racing”.

Vem är du och vad gör du? 
Mitt namn är Jenny Rissveds och jag är 20 år. Jag bor i Falun där jag även är uppväxt. Jag lärde mig cykla på grusgången i Stenslund som fyraåring och började tävla i mountainbike vid sju års ålder. Trots att det finns tre olika cykelgymnasium i Sverige valde jag att stanna kvar i Falun för att studera industridesign vid Hagströmska cykelgymnasiet. Nu lever jag som professionell mountainbikecyklist. Jag gillar att bo i Falun eftersom det finns många möjligheter till varierad träning här. Det är många cyklister som flyttar utomlands när de blir proffs men jag har valt att ha kvar min bas här. Idrottandet och framförallt cyklingen växer just nu i hela Sverige och Falu kommun erbjuder bra förutsättningar för cyklister och elitidrottare i största allmänhet. Här finns Högskolan Dalarnas Sport management-utbildning, Dala Sports Academy, Sveriges enda velodrom, Livi och grymt fina stigar. När jag är på hemmaplan tar jag mer än gärna min cykel och drar ut på en distanstur runt Borlänge och Säter.

Vad är du mest stolt över?   
Att jag har uppfyllt min dröm om att bli cykelproffs. Nu har jag den grunden jag behöver för att fortsätta sträva mot mina mål och hittills har jag lyckats skrapa ihop tre EM-medaljer, dubbla senior SM-guld två år i rad och fyra segrar i världscupen. Drömmen om VM-medaljer och OS-medaljer kvarstår och det är dit jag siktar.

Vem borde uppmärksammas mer i vår region? 
Föräldrar som brinner för sina barns intressen. Det behöver nödvändigtvis inte handla om idrott. Föräldrar överlag som stöttar sina barn och finns där och tror på dem till 100 %. Jag har väldigt stöttande föräldrar som har skjutsat mig till och från träningar, kört mig land och rike runt för att jag skulle få möjligheten att tävla i sporten jag har älskat sedan barnsben. De har till och med tagit ledigt från sina arbeten för att följa med mig på tävlingar och stötta mig när jag började tävla på internationell nivå. Det kanske är svårt att se sådant när man är yngre men nu när jag har vuxit upp har jag insett vad mina stöttande föräldrar faktiskt har betytt för mig. De har skapat min framtid.

Favoritplats i vår region? 
Naturen och skogen överlag men framförallt Stångstjärnsskogarna i Falun.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Cykelbansnätet i vår region blir bättre och bättre men jag skulle investera i ännu fler cykelbanor. Det är inte alla som gillar att cykla lika mycket som jag gör och det är inte alla som gillar folk som cyklar. Ännu fler cykelbanor skulle för mig och mina kollegor vara en trygghet eftersom det ofta är ett risktagande att ge sig ut på trafikerade bilvägar som cyklist. Fler cykelbanor skulle dessutom locka många fler att ta cykeln istället för bilen vilket skulle gynna både miljön och folkhälsan.


Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Skid-VM i Falun var ett häftigt evenemang med spännande tävlingar och kringarrangemang på Lugnet samt de otroligt pampiga prisceremonierna på Stora Torget. Stämningen var magisk och jag har aldrig varit med om dess like. Falun2015 är något jag kommer minnas hela livet.

Vad gör du om tio år? 

Jag tar lite ledigt från cyklingen, blir förhoppningsvis mamma och fortsätter sedan inom sporten på ett eller annat sätt. 


Jenny Rissveds
Fakta

Ålder: 20 år
Bor:
Falun
Dold talang:
Jag är väldigt duktig på att spela tvärflöjt.
Det visste du inte om mig:
Jag har aldrig ätit kräftor och drömmer om att bli författare.
Reser helst till:
Karpathos, en liten ö i Grekland, tillsammans med min familj.
Jag skulle inte tacka nej till:
En sommarkväll med middag ute på altanen med min familj. 

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.