Lättläst Teckenspråk

"Här kan jag blanda det moderna livet med fantastiska naturupplevelser.”

Soizick Lidström

Idrottsutvecklare i Falu kanotklubb

Soizick Lidström är uppväxt i Frankrike och började redan som 19- åring arbeta i en idrottsförening. 1998 startade hon ett EU-projekt i ett vandrarhem i Bourg-Saint-Marurice med 80 ungdomar från 25 länder. Där träffade hon sin blivande make från Falun som var i Alperna för att träna och tävla i kanotslalom. Hösten 2000 reste hon till Falun för att träffa honom igen och sedan dess bor de tillsammans med deras två barn i Hosjöholmen. Sedan 2001 har hon varit engagerad i Falu Kanotklubb först ideellt och efteråt anställd, och har bl.a. arrangerat mångfaldssatsningen ”Friluftsliv åt alla”.

Vem är du och vad gör du? 
Soizick Lidström heter jag och stödjer medlemmar i Falu kanotklubb så att de får bra villkor för att utöva och tävla i kanotslalom, oavsett ålder och ambition. Jag ansvarar för den organisatoriska delen av idrotten, medan tränarna har ansvar för utövandet med både nybörjare och expert. Mitt arbete är mångsidigt och handlar bland annat om kommunikation, att stödja klubbens tävlingar, ordna utbildningar, utveckla anläggningen (klubbhus, slalombana), ordna kurser i forspaddling samt att genomföra projekt med olika samarbetspartners. När jag jobbade i EU-projektet i vandrarhemmet skulle vi ordna aktiviteter för ungdomar mellan 20-25 år. De fick möjlighet att testa forspaddling i de vilda forsarna i älven Isère. Här lärde jag mig massor om hur aktiviteter i fors utövas och organiseras, och det har jag haft nytta i mitt arbete i Falu kanotklubb. Det tog 10 år innan verksamheten kunde blomstra i Hosjöholmen, men idag har vi nått "slutet på början" och det fungerar fint. 

Vad är du mest stolt över?   
Att vi, tillsammans med våra medlemmar och andra aktörer har lyckats skapa en stabil organisation i Falu kanotklubb. Vi har utvecklat ett koncept, som gör att fler kan börja och fortsätta paddla, oavsett ålder, för att de lär sig något spännande och intressant i friluftsmiljö. Vi har börjat utveckla konceptet i flera föreningar runt om i Falun och det ska sedan utvecklas vidare i hela Sverige.

Vem borde uppmärksammas mer i vår region? 
Dagens idrottsföreningar baseras inte enbart på ideella krafter. Det finns idag jobb som exempelvis idrottsutvecklare, som borde uppmärksammas eftersom dessa individer tillsammans med de ideella krafterna bygger numera ”ryggraden” av den moderna idrotten. 

Favoritplats i vår region? 
Jag älskar naturen och friluftslivet i Dalarna och har inte någon specifik favorit plats. Jag trivs bra i Falun-Borlänge-regionen och i Sverige. Här kan man blanda det moderna livet med naturen. Efter jobbet kan jag paddla på Sundbornsån eller åka längdskidor och sedan fortsätta med annat, det är fantastiskt!

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra? 
Investera i Falu Vildvattenpark. Det är ett fantastiskt projekt som kommer att lyfta hela regionen!

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Första dagen jag kom till Sverige den 16 september 2000 på Borlänges tågstation. Då började en ny del av mitt liv..

Vad gör du om tio år? 
Jag fortsätter att utveckla friluftsidrotter i Sverige, troligtvis fortfarande inom forspaddling och kanotslalom. Det finns en enorm potential och kanot är inte bara en sommaraktivitet.

Soizick Lidström
Fakta


Ålder:
född 1972 i Frankrike
Bor: i Falun
Det visste du inte om mig: I Montpellier har jag lärt mig flyga segelflygplan och jag har ett antal timmar där jag var själv pilot. I Alperna fick jag chansen att bestiga berget Mont-Blanc och ett antal berg över 3000 m. Fascinerande upplevelser!
Reser helst till: jag har mycket kvar att upptäcka i Sverige och i hela Norden.
Jag skulle inte tacka nej till: mörk choklad (70 %)

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.