Lättläst Teckenspråk

”Jag gillar tanken att bo med närhet till det jag behöver men ändå kunna jobba mot världen."

Susanne Tolfesbo

Driver företaget Tolfesbo

Susanne driver det lilla modeföretaget Tolfesbo som sedan 2010 säljer stickade kollektioner i alpackaull så som vantar, mössor, ponchos, benvärmare, sjalar och plädar. Plaggen, som görs i Sydamerika produceras under fairtrade och ekovänliga förhållanden och finns att köpa hos återförsäljare både i Sverige och utomlands.

Vem är du och vad gör du? 
Jag är uppväxt i Falun och bor fortfarande här med min familj, Tyra 15, Ville 11 och min man Christer. Jag gillar att bo centralt i ett fint gammalt kulturområde och att kunna cykla och gå överallt. Jag driver främst mitt företag ”Tolfesbo” där jag säljer egna stickade kollektioner i alpackaull, både i butiker i Sverige, några ute i världen och i egen webshop. Min produktion ligger i Sydamerika, vi har samarbetat länge och jag är stolt över att jobba både under fairtrade och ekovänliga förhållanden. Jag jobbar också med andra saker både i och utanför mitt företag. Jag är intresserad av hälsa och att må så bra man kan och utövar yoga sedan många år. Jag var gymnast när jag var yngre och har mycket att tacka för den tiden. Jag inspireras mycket av dans och yoga, det är nog mycket tack vare min bakgrund och det syns idag i det jag gör, både i plaggen och i det bildspråk jag använder mig av. Just nu jobbar jag med en ny serie varor i för mig nya material som knyter an till det temat. Att utbilda mig till yogainstruktör är annars en reservplan jag har i backfickan att ta till, en dag kanske jag gör det istället.

Vad är du mest stolt över?   
Att mina barn börjar bli så stora och har utvecklats till självständiga och egna individer, så coolt att följa med och att se hur de tar del av sin omvärld. Att jag har skapat mitt företag från en tanke och idé till vad det är idag. Och att jag laddat om och hängt i trots diverse motgångar och svackor längs vägen. Företaget har öppnat så många nya dörrar för mig, jag har gjort fantastiska resor och varit med i flera roliga projekt. Jag känner mig också både tacksam och stolt över att ha samlat ett sådant bra ”team” omkring mig med duktiga kompetenta människor som jag samarbetar med, de flesta småföretagare liksom jag. Jag har idag ett stort kontaktnät omkring mig och jag tror att det kan vara lättare att få till det på en mindre plats. Jag gillar tanken att bo med närhet till det jag behöver men ändå kunna jobba mot världen.

Vem borde uppmärksammas mer i vår region? 
Alla småföretagare och entreprenörer som kämpar på och som berikar regionen och ser till att det finns ett brett utbud här vilket är viktigt för att det ska bli en bra plats att bo på.

Favoritplats i vår region? 
Vid vårt sommarhus i Vika där vi älskar att vara, där känner vi oss lediga och kan stänga av. Vi gillar också att åka runt lite på måfå och fika på nya ställen, gå på loppis, kolla in någon hantverkare eller någon rolig butik. VassBritas Gård som ligger i vårt område Gamla Herrgården är också en liten pärla, där har vi firat många kalas, bland annat min 40 års fest, konfirmation och dop. Där har min familj också drivit sommarcafé under de tre senaste somrarna, himla roligt projekt men mycket jobb.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Jag skulle satsa pengarna på projekt som kommer många till nytta och glädje, såsom exempelvis skateparken i Falun, bygga ut den och göra den ännu mer till en mötesplats för alla, unga och gamla, med grönområde, någon slags scen och ett schyst café. En del av pengarna får också gå till stipendium för nya idéer och projekt som berikar vår stad.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Alla somrar när barnen var små och vi lyckades vara lediga tillsammans hela somrarna.

Vad gör du om tio år? 
Om 10 år har jag tagit det jag gör till nya höjder, barnen har flyttat hemifrån och jag och Christer renoverar en gammal fin lägenhet åt oss. Eller så säljer vi allt vi äger och drar ut i världen i en jeep.

Susanne Tolfesbo
Fakta

Ålder: 44 år
Bor: Gamla Herrgården i Falun
Dold talang: Jag kan plocka upp saker från golvet med tårna, kan vara bra att kunna…
Det visste du inte om mig: Jag kan inte sticka, men håller på med stickat…
Reser helst till: Älskar storstäder, gärna Bangkok eller Paris
Jag skulle inte tacka nej till: Ledig tid för att resa med familjen, gärna långt bort och länge. Skulle inte heller tacka nej till den alldeles perfekta lokalen för kontor/showroom/lager, det börjar bli lite trångt att jobba hemifrån.

Foto: Henrik Hansson 

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.