Lättläst Teckenspråk

”Den trygghet som jag fått i Falun har bidragit till att jag äntligen kan känna mig hemma”.

Amir Azrafshan

Integrationskoordinator Dalarnas idrottsförbund

Amir kom som 10-åring till Sverige och Falun där han fann tryggheten som han längtat efter. Sedan 2015 arbetar han som integrationskoordinator på Dalarnas idrottsförbund och tränare för U21 laget i Dalkurd FF.

Vem är du och vad gör du?
Jag heter Amir Azrafshan, en 28 åring som kom som 10- åring till Sverige och Falun. Förutom att jag blivit nyanställd som integrationskoordinator på Dalarnas idrottsförbund jobbar jag även som fotbollstränare. Förra året var jag tränare i IF Tunabro, men från och med i år så är jag U21 tränare i Dalkurd FF.

Vad är du mest stolt över?   
Alla ideella ledare som lägger ner ofantligt mycket tid på att öka människors välmående. Utan dessa människor hade föreningslivet aldrig överlevt och idrottsrörelsen hade inte varit den största rörelsen i landet.

Vad är det bästa med Falun Borlänge-regionen? Varför väljer du att arbeta, bo och leva här?
När jag var på flykt kände jag mig aldrig hemma någonstans. Den trygghet som jag fått i Falun har bidragit till att jag äntligen kan känna mig hemma. Tack vare det fina mottagandet (allt från fröknar och lärare till fotbollstränare) har jag alltid känt att jag vill ge tillbaka till samhället och vara den person som fanns där för mig en gång i tiden.

Vem borde uppmärksammas mer i Falun Borlänge-regionen? 
Peter och Susanne Svantesson som i många år varit exemplariska ideella ledare och föräldrar. Förutom att vara allt i allo i de föreningar som de är aktiva i, så har de varit nummer ett när det gäller humanitära insatser såsom insamling av kläder och sjukhusmaterial till de krigsdrabbade områdena i Kurdistan. Det finns många sådana människor därute, och kan vi uppmärksamma dessa eldsjälar och filantroper så tror jag att fler kan bli inspirerade. Det är sådana människor som vi måste lyfta fram och uppmärksamma.

Favoritplats i vår region? 
Kopparvallen i Falun. Jag har tillbringat så mycket tid där som tränare och spelare att jag ser den som mitt eget hem. En solig sommardag när vaktmästarna precis klippt a-plan och man ser hur bina flyger omkring i buskarna bredvid planen samtidigt som bilar då och då hörs åka förbi. Man går mot planen, tar av sig skorna och går på den som om den var en helig mark, man känner hur gräsmattan ger en energi. Dessa upplevelser av Kopparvallen kommer jag ta med mig resten av livet.


Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra? 
Satsa på bostadsområdena. Det är opassande för en stad som Falun att Bojsenburg, Järnet och Norslund inte har spontanidrottsplatser. Bojsenburg och Järnet ser exakt likadant ut som när jag kom till Sverige för 18 år sen. Norslund har asfalterat en liten bit, och den är så ojämn att den är nästintill olaglig att vistas på. Kopparstaden har lovat att investera i spontanidrottplatser, och det får vi se om det blir av.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Fotboll. Den har format mig och kommer fortsätta att forma mig. 

Vad gör du om tio år?
Forska inom quantum cognition och hur det hänger samman med beslutfattandet. Förhoppningsvis kan det bidra till ökad förståelse för varför våra idrottare (och andra människor) tar de beslut de tar. 

Månadens profil Amir Azrafshan
Fakta

Amir Azrafshan
Ålder: 28
Bor: Falun
Dold talang: Konst och musik   
Det visste du inte om mig: älskar djurprogram, speciellt om myror. 
Reser helst till: Indien
Jag skulle inte tacka nej till: Nya utmaningar

 

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.