Lättläst Teckenspråk

”Var jag än har bott i världen har jag dragits till städer som på olika sätt förkroppsligar det som Falun och Borlänge betyder och står för.”

Omid Massali

Creative Director på Helikopter Brand Design

Omid är född i Teheran och uppväxt i Göttingen. Han har läst naturvetenskap, digital form och konstvetenskap. Han har drivit två kontor i ett reklambyrånätverk i Köln och München och han var dessutom med och startade upp en ledande digital byrå i Dubai. Nu jobbar han som kreativt ansvarig för Helikopter Brand Design.

Vem är du och vad gör du?
Jag är född i Teheran och uppväxt i Göttingen. Jag har läst naturvetenskap i Borlänge, studerat digital form i Karlskrona och konstvetenskap i Stockholm. När jag pluggade arbetade jag på distans med en byrå i Tyskland. Min karriär som digital formgivare började i Amsterdam.  Idag är jag kreativt ansvarig över designbyrån Helikopter Brand Designs fyra kontor i Falun, Skellefteå, Piteå och Luleå. Min vardag består av att hitta på kreativa lösningar som får fler att till exempel skaffa bredband, att tänka mer på sin personliga hygien, att äta mer glass, att spendera semestern i Dalarna eller helt enkelt att engagera sig i en viss fråga. Vi designar förändrade beteenden och tankemönster och har väldigt kul på vägen. Utöver detta föreläser jag om digitala interaktioner och hur varumärken kan frodas i en allt mer föränderlig kommunikativ värld. I mina styrelseposter är det även detta som jag har fokus på och ansvarar för. 

Vad är du mest stolt över? 
När jag som praktikant på mitt första jobb i Amsterdam kom på en idé som gjorde att vi kammade hem ett riktigt stort uppdrag. Inte allt för långt efter det blev jag erbjuden en fast tjänst.

Vad är det bästa med Falun Borlänge-regionen? Varför väljer du att arbeta, bo och leva här?
Helt klart närheten till naturen. Att bara kunna gå utanför dörren och mötas av luften och lukterna. Träden och stenarna. Var jag än har bott i världen har jag dragits till städer som i olika skalor förkroppsligar det som Falun och Borlänge betyder och står för. Det som de kan vara för alla människor.

Vem borde uppmärksammas mer i Falun Borlänge-regionen? 
Anne Fjällback och Anne Carlquist. Två formgivare och konstnärer som har varit innovativa i över 30 års tid. Deras ständiga utforskande har lett till oanade framgångar. Deras kreationer har rest världen runt och de har varit med i nästintill oändligt många intervjuer, utställningar och reportage. De har dock inte synts eller hörts lika mycket på hemmaplan, något som jag anser att deras kreativitet förtjänar.

Favoritplats i vår region? 
I Kvarnsvedens pappersbruk finns det ett utrymme mellan den senaste pappersmaskinen och den intilliggande som är enormt vackert. När jag upplevde platsen för första gången vart jag något förälskad i den magiska kombinationen av material och proportioner som de vackra gråa väggarna skapar. En plats som är värd att besökas. Om och om igen.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra? 
Utveckla Dalarnas industriturism. Det finns en enorm potential i den aktiva industrin samt det industriella arvet. Tänk att följa stålets tillverkning från råvara till slutleverans. Eller papprets.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
När jag praoade på Landstingets avdelning som formgav och skapade hjälpmedel för människor med funktionsvariationer. Det var en riktig ögonöppnare att se hur de formgivare och ingenjörer tillgängliggjorde livet för de som behövde det mest. Det fick igång min ådra att vilja arbeta som formgivare själv.

Månadens profil omid massali
Fakta

Omid Massali
Ålder: 33 år
Bor: i ett 40-tals hus med de två (snart tre) bästa människorna i världen
Dold talang: Blixtsnabb på huvudräkning
Det visste du inte om mig: Har spelat saxofon i över 20 år
Reser helst till: Unga bergskedjor med dramatiska kontraster
Jag skulle inte tacka nej till: Att läsa till orkesterdirigent på Yale 

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.