Lättläst Teckenspråk

”Regionen erbjuder allt en idrottsintresserad småbarnspappa kan önska”.

Patrik Fälting

Projektledare för insamlingsprojektet ”Ironman för lekterapin”

Patrik tog 2012 ett livsomvälvande beslut, han vägde 120 kilo, var deprimerad och trivdes inte alls med sig själv. 2015 stod han, 35 kg lättare och i sitt livs form på startlinjen till Ironman Kalmar, en av världens tuffaste uthållighetstävlingar. Nu har Patrik startat ett projekt som han kallar för ”Ironman för lekterapin”, ett ideellt insamlingsprojekt till förmån för Lekterapin på Falu Lasarett.

Vem är du och vad gör du?
Jag är Patrik, en 35- årig Borlängebo som är gift och har två barn. Jag är född i Mockfjärd men flyttade till Borlänge som 16- åring. Trots en ”utflykt” på nästan 7 år i södra Sverige så har Borlänge alltid varit hemma och därför flyttade vi också hit när vi beslutade oss för att flytta till Dalarna igen. 

Jag är idag projektledare för ”Ironman för Lekterapin” som går ut på att företag sponsrar med 1:- per sekund som jag förbättrar min tid på årets Ironman tävling, jämfört med förra året. Alla pengar går oavkortat till Lekterapin på Falu Lasarett. Man kan följa projektet i Facebookgruppen ”Ironman för Lekterapin” som har runt 2000 medlemmar och i skrivande stund ungefär 25 företag som sponsrar projektet.

Vägen hit började 2012 då jag tog ett livsomvändande beslut vad gäller min hälsa. Jag vägde 120kg, var deprimerad och hade ingen ork. Framförallt trivdes jag inte med vad jag såg i spegeln och att jag inte var den aktiva pappa till mina barn som jag önskade vara. Jag beslutade att jag 2015 skulle stå vid startlinjen till Ironman i Kalmar, en av världens tuffaste uthållighetstävlingar där man simmar 3,9 km, cyklar 180 km och sen springer ett maraton (42 km). Och jag skulle stå där i mitt livs bästa form. Jag lyckades och genomförde den 15:e augusti 2015 (4 år senare och 35kg lättare) min första Ironman tävling i Kalmar.

På sidan av träningen och projektet driver jag även ett företag där jag föreläser om mental träning och hur man jobbar med långsiktiga mål. Mycket handlar självklart om min egen resa, från att ha varit en överviktig soffpotatis på 120 kg som inte kunde simma crawl, ägde en cykel och absolut inte sprang en meter till att 35kg lättare 2015 stå vid startlinjen i Kalmar. Jag har tidigare spelat ishockey för Borlänge, åkt skidor för Domnarvet, tävlat i Triathlon för Qwarnsveden och 30K. Dessutom spelar sonen hockey i Borlänge, fotboll för Tunabro, simmar med BSS och friidrottar för Stora Tuna så det känns som jag börjar få bra koll på föreningslivet i regionen.

Vad är du mest stolt över? 
Jag är oerhört stolt över att ha lärt känna och bli förknippad med alla fantastiska entreprenörer och företagare som stöttar projektet för Lekterapin. Dom är värda att lyftas allihop och utan dem skulle projektet inte existera. Tillsammans med personalen på Lekterapin är dessa personer de verkliga hjältarna helt klart.

Vad är det bästa med Falun Borlänge-regionen? Varför väljer du att arbeta, bo och leva här?
Friluftslivet är otroligt. Vackra skidområden med Gyllbergen, Lugnet och Bergebo. Utförsåkningen i Romme Alpin håller toppklass. Här finns fantastiska vägar för cykling och så Runn såklart. Som idrottsintresserad småbarnspappa finns det inte mycket mer att önska.

Vem borde uppmärksammas mer i Falun Borlänge-regionen? 
Emma Johansson som är från Borlänge och en världsstjärna inom orientering med bland annat 2 VM medaljer 2015. En ödmjuk och cool tjej som alltid tar sig tid till att ge lite råd och tips. En världsstjärna i en inte alltid så uppmärksammad sport.

Favoritplats i vår region? 
Sommarstugan utanför Björbo är helt klart en speciell plats för mig och min familj. Sen är Torsång så klart fantastiskt vackert på somrarna.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra? 
En cykelväg runt Runn skulle vara riktigt trevligt. Som cyklist försöker man hålla sig på sidan och respektera bilisterna men alla bilister förstår inte hur farligt en omkörning i fel läge kan vara när man är så oskyddad som man är på cykel. Och slingan runt Runn är en bra sträcka för alla nivåer av cyklister, mycket trevlig och vacker.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Skid-VM var häftigt att uppleva på plats, en fantastisk folkfest med glada människor överallt.

Vad gör du om tio år?
Då jobbar jag heltid med mitt egna bolag och driver flera projekt likt det jag gör idag. Jag kanske kör en gammal bil om 10 år, men så länge jag gör något jag kan stå för och känna mig stolt över är det helt ok. Jag hoppas att jag fortsätter utmana mig själv och lever fler dagar utanför trygghetszonen än innanför den.

Månadens profil Patrik Fälting
Fakta

Patrik Fälting
Ålder: 35
Bor: Borlänge
Dold talang: Vika tvätt! Omänskligt snabb på att förvandla en stor hög med nytvättade kläder till sorterade och vikta staplar
Det visste du inte om mig: Var ganska lovande pingisspelare som 13 åring
Reser helst till: New York fast jag aldrig varit där, det har alltid varit ett drömresmål.
Jag skulle inte tacka nej till: En cykelvecka på Mallis i April vore riktigt trevligt

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.