Lättläst Teckenspråk

”Vi måste bli bättre på att satsa på kreativa ungdomar och att behålla dem i regionen.”

Per Einarsson

VD för företaget Findity

Per är född och uppväxt i Ludvika. Han bodde flera år i Stockholm där han startade upp dokumenthanteringsföretaget StreamServe i 13 länder med 350 anställda. Vid 35 års ålder flyttade han tillbaka till hembygden och öppnade, tillsammans med sin bror ett kontor i Borlänge. Idag driver de bolaget Findity, som bland annat ligger bakom konsumenttjänsten Sparakvittot och har kontor i Ludvika, Stockholm och Göteborg.

Vem är du och vad gör du? 
Per Einarsson, född och uppvuxen i Ludvika. Flyttade till Stockholm efter lumpen när jag var 20 år men återvände till hembygden vid 35 års ålder. Jag lockade även hem min bror Magnus från USA för att bosätta sig i Ludvika igen. Vi hade då etablerat vårt dokumenthanteringsföretag, StreamServe i 13 länder med 350 anställda. Med fokus på e-handelslösningar lyckades vi övertyga några duktiga Borlängebor, som också flyttat hem att vi skulle etablera ett StreamServe kontor i Teknikdalen.

Jag tror det är ganska vanligt att dalfolket flyttar hemåt när det är dags för barnen att växa upp. Även om jag fortfarande tillbringar 2-3 dagar i veckan i Stockholm på jobb så är det alltid skönt att komma tillbaka till lugnet och den fina naturen i Ludvika. Idag driver vi bolaget Findity med kontor i Ludvika, Stockholm och Göteborg. Findity ligger bakom konsumenttjänsten Sparakvittot (för digital kommunikation mellan butik och kund) och företagstjänsten Companyexpense (för utläggshantering och reseräkning i mobilen). Även om vi inte räknar med att bli 350 anställda på 2 års sikt så har resan börjat om, med representation av våra tjänster utanför både regionens och landets gränser. Det är ett spännande arbete vi har framför oss, där stora livsmedels- och butikskedjor är involverade likväl som näringsdepartement, skatteverk och banker. Effektivitetsvinsterna med hjälp av digitaliseringen är enorma för samhället och de stora företagen, samtidigt som vi räddar miljön litegrann varje dag.

Vad har du för koppling till Falun Borlänge- regionen?
Både min och min frus familj, far- och morföräldrar är uppväxta i Dalarna så rötterna är ganska djupa. Däremot har våra 3 barn valt att flytta till olika städer på grund av studier eller arbete, så det skall bli väldigt intressant att se om de gör samma val som min fru och jag gjort, att återvända till regionen.

Vad är du mest stolt över?
Förutom barnen är jag stolt och tacksam över min fru som låter mig hållas, trots att jag hela tiden lovar henne att jobba lite mindre ”Bara ett kvartal till, sen blir det lugnare….”

Vad är det bästa med Falun Borlänge-regionen? Varför väljer du att arbeta, bo och leva här?
Hela min uppväxt präglades av idrott och tävlande. Det känns som att man genom orienteringen fick springa i varenda skogsglänta i Dalarna. När man blev förälder så förflyttades engagemanget till ledar-, tränar- och styrelseuppdrag i olika lokala idrottsföreningar så cirkeln är sluten för min del. Det är alltid så skönt att komma hem till regionen oavsett vart man kommer från och det är väldigt lätt att bli ambassadör för regionen.

Vem borde uppmärksammas mer i Falun Borlänge-regionen? 
Kalle Köhler, för sitt engagemang, ungdomliga entusiasm och driftighet inom hotell- och restaurangbranschen i regionen.

Favoritplats i vår region? 
Jag har många favoritplatser som ger olika sorters känslor men måste jag välja ett närområde blir det Hagge, både golfbanan, vännerna därute och skogen ovanför.


Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Satsa på kreativa ungdomar. Starta utbildning av mobila tjänster och användarupplevelse, erbjuda kontorsplatser och plattformar för unga ambitiösa människor som har drömmar om egna företag. Idag är det svårt att behålla målmedvetna ungdomar i regionen.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Det som ligger närmast är nog Skid VM 2015, det var en fantastisk upplevelse och arrangemang.

Vad gör du om tio år? 
Oj, då har jag nog tagit upp träningen för att kunna åka Vasaloppet under 5 timmar, plus att jag lärt mig att tala malungsmål med mina svärföräldrar utan att staka mig.

Månadens profil per einarsson
Fakta

Namn: Per Einarsson
Ålder: 52
Bor: Ludvika
Dold talang: Förmågan att somna när som helst, var som helst…
Det visste du inte om mig: Att jag lärt mig spela piano av Charlie Norman (mormors bror)
Reser helst till: Sydafrika
Jag skulle inte tacka nej till: Att vara lite stabilare i mitt golfspel

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.