Lättläst Teckenspråk

”Vi måste lyfta de gröna näringarna i regionen. Fler aktiva lantbrukare skulle ge en mer levande landsbygd och gynna alla”. 

Anna Reyier

Driver MurboAnnas ost

Anna är utbildad husdjursagronom på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala och arbetade några år på Länsstyrelsen i Falun. Drömmen om att ta över släktgården i Murbo och driva den vidare fanns alltid där. Idag driver hon gårdsmejeri och café under namnet MurboAnnas ost. 

Vem är du och vad gör du? 
Jag heter Anna Reyier och är 41år. Jag är född och uppväxt i byn Murbo i Borlänge (ca 7 minuters bilresa från kupolen, utmed RV 50. Där driver jag också mitt företag Murboannas Ost, ett mejeri med café och gårdsbutik. Jag är utbildad husdjursagronom och läste på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala åren 2001-2006. När mina studier var klara arbetade jag på Länsstyrelsen i Falun i drygt två år innan jag tog steget och startade mitt företag där jag alltså håller på med osttillverkning. Jag har i hela mitt liv drömt om att få ta över min släktgård hemma i Murbo och på något sätt driva den vidare. Idag bor jag med min man Mats och vår dotter Astrid på Mats släktgård i byn Koppslahyttan.

Vad är du mest stolt över?
Jag är just nu mest stolt över mig själv. Att jag har vågat lyssna på mitt inre och följt mitt hjärta så att jag vågade ta steget och bygga mejeriet med café och gårdsbutik.

Vad är det bästa med Falun Borlänge-regionen? Varför väljer du att arbeta, bo och leva här?
Den största anledningen är att mitt företag är platsbundet och likaså jag. Det är Murbo som gäller, det är hemma och jag trivs här.


Vem borde uppmärksammas mer i Falun Borlänge-regionen? 
Alla de som jobbar inom de gröna näringarna. Vi gör ett stort jobb för hela kommunen, bland annat genom att hålla vårt vackra landskap öppet. Det tas ofta för givet men det är så viktigt för Dalarna som helhet. Inte minst då vi är landets fjärde största turistlän.

Favoritplats i vår region? 
Det är lätt Murbo. Jag gillar också utsikten från toppen av Romme Alpin.


Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Jag skulle jobba med att lyfta de gröna näringarna så att vi fick flera aktiva lantbrukare och på så sätt en mer levande landsbygd. Det skulle gynna alla.


Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
När Mats och jag en solig höstdag för drygt tio år sedan gick upp på toppen av Romme Alpin. Det var nog då som jag förstod att det skulle bli vi två.


Vad gör du om tio år? 

Om tio år bor jag och min familj i Murbo och försörjer vårt mejeri med mjölk från våra egna fjällkor.

murboanna_445.jpg
Fakta

Namn: Anna Reyier
Ålder: 41år
Jobbar med: Driver Murboannas Ost
Bor: i Koppslahyttan
Dold talang: Jag kan sy kläder
Det visste du inte om mig: Jag är så hemmakär att jag under alla fem år som jag studerade i Uppsala åkte hem VARJE helg!
Reser helst till: Jag reser inte så ofta men senast var till Skottland på en vandringsresa, så dit skulle jag vilja åka igen och vandra klart hela den sträcka som vi påbörjade.
Jag skulle inte tacka nej till: Ett nyrenoverat hus 

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.