Lättläst Teckenspråk

”Den höga stress som finns i storstaden slipper man här men jag saknar den uttalade viljan om en levande landsbygd".

Jenny Schäfer

Driver Sågmyra Byggnadsvård och kökshandel

Jenny Schäfer arbetade på 90-talet som handelsresande och besökte många gånger Dalarna och förtrollades av dess natur. Hon sa till sig själv att ”en dag så ska jag bo här” och 2013 flyttade hon från Stockholm till Sågmyra för att satsa på sin dröm om en byggnadsvårds och kökshandels butik. Idag driver hon tillsammans med sin sambo Sågmyra byggnadsvård och kökshandel. 

Vem är du och vad gör du? 
En strävsam kastrullförsäljare från Stockholms västra förorter som hamnat på villovägar i Falun. Jag har varit verksam inom detaljhandeln och arbetat med kvalitativa kökstillbehör, sedan 1995. Sedan 2013 är jag bosatt i Sågmyra, norr om Falun, där min sambo Stefan och jag driver Sågmyra Byggnadsvård och Kökshandel. Butiken blev en naturlig utveckling för oss båda, Stefans intresse och kunskaper kring byggnadsvård och min kärlek till matlagning, bak och tillbehör för köket blev en bra kombination. Redan på 90-talet besökte jag regionen flertal gånger då jag arbetade som handelsresande med Dalarna som distrikt. Varje morgon på min väg ut i Dalarna njöt jag av de vackra vyerna med skog och sjöar. I hjärtat fanns en önskan om att en gång i livet få möjlighet att bo här och idag är den drömmen verklighet. 

Vad är du mest stolt över?
En svår fråga, mest stolt är jag över att mitt yrkesverksamma liv handlat mycket om att göra det jag velat och förmågan att vara min egen lyckas smed. Som kvinna har jag ofta arbetat dubbelt och hårt för att nå framgång. Jag valde som ung mamma att lägga min karriär som frilansfotograf bakom mig och bli försäljare för att kunna försörja mig och min son. Min bästa anekdot och första erfarenhet som försäljare var ändå när jag som 12-åring knackade dörr och sålde kokosbollar till Olof Palme. Han ville först inget ha och min kompis gömde sig i buskaget utanför hans radhus i Vällingby. Jag stod ensam och var så övertygande i mina försäljningsargument att familjen blev stadiga kunder av 24 st kokosbollar varje torsdag, några månader senare förstod jag av deras barn att frysen var full. En lärdom jag tagit med i mitt försäljningsarbete, att sälja innebär även ett visst ansvar gentemot kunden.

Vad är det bästa med Falun Borlänge-regionen? Varför väljer du att arbeta, bo och leva här?
Naturen är den absoluta fördelen med regionen, varför det gör ont att så många områden förvandlats till hyggen. Tyvärr är min erfarenhet av Dalarna att det är svårt att komma utifrån och starta upp ett liv trots ett 50 tal platsansökningar fick jag inte chansen att komma på intervju. Sagt och gjort så blev det ändå startskottet för något nytt och en ny livserfarenhet i att driva butik. Den höga stress som finns i storstaden slipper man här men jag saknar den uttalade viljan om en levande landsbygd och ser att mycket förändrats till det sämre på bara några få år.

Vem borde uppmärksammas mer i Falun Borlänge-regionen? 
Jag vill nog säga att alla regionens småföretagare, så även bönder som gemensamt kämpar med lokala utbud och försöker driva verksamheter och företag, långt från storskaliga kedjor. Det utbud som finns i hela Dala-regionen är unikt och bör uppmärksammas mer genom större lokala upphandlingar. Det känns ibland som att de som planerar för regionen tänker ur ett storstadsperspektiv istället för att vara stolta över den unika landsbygd som finns och bedrivs i regionen.

Favoritplats i vår region? 
Det här blev enkelt;

Sågmyra det finns inget lyxigare än att en varm sommarkväll ta ett dopp i Årbrosjön ofta tillsammans med några andra grannar med spontan grillfest. Sågmyra på hösten då det vimlar av kantareller och lingon i skogen. Sågmyra en riktigt kall och solig vinterdag med fiske, skridskoåkning, skidor eller en tur på snöskotern. Sågmyra när alla Syrener och Lupiner blommar.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra? 
Dessa pengar skulle jag direkt investera i Sågmyra. Att återskapa handelsplatsen med möjlighet för mindre företag att etablera sig utan stora investeringskostnader, renovera och bygga studentbostäder i en del av fabriken, skapa en uteservering för sommaren. Framförallt skulle jag satsa på att skapa ett aktivitetshus för alla åldrar med bibliotek och en ungdomsgård för bilintresserade vore fantastiskt.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Såsom relativt nyinflyttad i regionen är varje dag fortfarande en fantastisk känsla eftersom allt som händer är något nytt och varje dag får vi nya trevliga kunder i vår butik som ofta delar med sig av sina erfarenheter och ger livet nya perspektiv.

Vad gör du om tio år? 
Om 10 år hoppas jag ha tid att ägna mig mer åt mina barn och barnbarn och spendera vintrarna i Spanien.

Photo: COPYRIGHT Trons      trons.se
Vid publicering ska namnangivelse/byline sättas ut där det är praktiskt och tekniskt möjligt enligt följande, Foto: Trons. 
Bilden får bara användas efter överenskommelse. Radera nedladdad bild efter användning.
Fakta

Namn: Jenny Schäfer
Ålder: 51
Jobbar med: Butiksinnehavare
Bor: Sågmyra
Dold talang:  ADHD
Det visste du inte om mig:  8 år som politiker i Stockholm
Reser helst till: Spanien
Jag skulle inte tacka nej till: 10 miljoner


Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.