Lättläst Teckenspråk

"Jag tror absolut att Dalarna kommer att vara en ledande tillväxtregion i framtiden.”

Johan Nestor

Varuhuschef IKEA Borlänge

Johan är född och uppväxt i Linköping/Motala och har jobbat som yrkesofficer, drivit eget företag och jobbat inom IKEA koncernen sedan 2001. Med en vision om ”Det bästa laget” flyttade han 2013 till Borlänge för att leda öppningen av det nya IKEA varuhuset.

Vem är du och vad gör du? 
Jag är en riktig östgöte, 46 år och uppvuxen i Linköping/Motala. Min yrkeskarriär startade som yrkesofficer i Linköping på I4 fram tills dess att regementet lades ned 1998. Efter det så hann jag med att driva eget företag tillsammans med en kompanjon innan jag fick möjligheten att börja jobba på IKEA i Linköping 2001. Sedan dess har jag hunnit med ett antal olika befattningar samt att jobba på olika varuhus innan flyttlasset gick till Borlänge våren 2013. Närmast innan detta så jobbade jag som Varuhuschef i Örebro. Östgöte till trots så känns det verkligen som att både jag och familjen har hittat helt rätt och vi trivs fantastiskt bra i både Borlänge och Dalarna.  IKEA hade sedan länge varit intresserade av en etablering i Borlänge. Av olika anledningar så drog det ut på tiden men när sedan allting föll på plats så gick det ganska fort. Jag fick en förfrågan om jag skulle vara intresserad av att leda öppningen. Efter att vi hade pratat igenom det hela med familjen så blev svaret självklart ja. Vem vill inte vara med om att öppna upp ett nytt varuhus på en helt ny och spännande marknad? 


Vad är du mest stolt över?
Jag är absolut mest stolt över de fantastiska medarbetare som vi har lyckats att rekrytera till varuhuset. Det gäller alla mina kollegor, i kassan, på lagret, på säljgolvet, i restaurangen och ledningsgruppen. De skulle platsa i vilket varuhus som helst trots att vi är ganska unga i vår IKEA karriär. Vi har verkligen lyckats att bygga något från grunden med en stark kultur och sunda värderingar som ger en engagerande arbetsplats och nöjda kunder. Jag hade en vision om att IKEA Borlänge skulle ha ”Det Bästa Laget” och det kan jag stolt säga att vi har. Vi har gjort ett avtryck bland kollegor i Sverige och våra kunder ger oss ofta ett väldigt gott betyg. Det är genom att jobba tillsammans som man blir stark.                                   

Vad är det bästa med Falun Borlänge-regionen? Varför väljer du att arbeta, bo och leva här?
Jag skulle säga att det är kontrasterna som jag uppskattar mest. Stora kontraster och en närhet till det mesta, allt från närhet till stora städer samtidigt som landsbygden finns runt dörren. Skog, natur, friluftsliv, vatten, fiske, skidor, golf, det är livskvalitet för mig och min familj. Kontrasten kan också bestå i att man kan åka skidor i Romme ena dagen för att dagen därpå spela golf på Dalsjö.

Jag är också imponerad över den entreprenörsanda som finns i regionen. Jag upplever verkligen ett starkt driv, högt engagemang och en stolthet bland de företagare som jag springer på i olika sammanhang. Man vill mycket och vägen till beslut behöver inte vara så lång. Det hoppas jag kan fortsätta utvecklas och att fler vågar satsa på Dalarna. Jag upplever också att de lokala politikerna är närvarande och aktiva med att lyssna in de behov som finns. Om allt faller på plats vid rätt tillfällen så tror jag absolut att Dalarna kommer att vara en ledande tillväxtregion i framtiden.


Vem borde uppmärksammas mer i Falun Borlänge-regionen? 
Utifrån erfarenhet inom familjen så skulle jag vilja framhålla Landstinget och vården. Man kan lätt ha synpunkter på både det ena och andra men när det verkligen behövs så finns det en fantastisk vård med många duktiga människor som gör ett fantastiskt jobb varje dag. Jag slås också av de eldsjälar som på många olika men alltid osjälviska sätt engagerar sig i och för människor som har det tufft i samhället. Hatten av för detta, ingen nämnd, ingen glömd.

Favoritplats i vår region? 
Vår personliga favorit är hemlig eftersom att den är en riktig guldgruva för kantareller.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra? 
Jag är osäker på om tio miljoner skulle räcka men jag skulle satsa alla kort på att förstärka upp infrastrukturen. Det finns så många fantastiska företagare och företag här och inget blir så starkt som när man lyckas att utveckla detta vidare där man har sina rötter, sitt ursprung och sin själ. Detta bygger starka varumärken och det vore trist om det skulle bromsas genom att kommunikationsmöjligheterna är begränsade.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Jag och min familj blev välkomnade hit på ett mycket bra sätt och därför så kommer Borlänge alltid ha en speciell plats i våra hjärtan.
En speciell dag är också den 25/10 2013, dagen då varuhuset öppnade. Allt slit och hårt arbete hade lett fram till denna dag och att då få möjligheten att dela detta med många heminredningsintresserade kunder var fantastiskt. Det är fortfarande fantastiskt varje dag.

Vad gör du om tio år?
Om tio år så är jag inte kvar i rollen som varuhuschef men jag ser absolut att jag är kvar inom IKEA. Skulle detta gå att kombinera med Dalarna så skulle jag vara riktigt glad. 


ikea_500.jpg
Fakta

Namn: Johan Nestor
Ålder: 46 år
Jobbar med: Varuhuschef IKEA Borlänge
Bor: Kälarvet, Borlänge
Dold talang: Mod. Modig med att våga fatta beslut. Blir fel ibland men oftast bra.
Det visste du inte om mig: Riktigt vass på att laga god mat.
Reser helst till: Italien/Kroatien
Jag skulle inte tacka nej till: En runda på Augusta National Golf Club.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.