Lättläst Teckenspråk

”Vi ger möjlighet för alla att komma närmare lantbruket och det som är naturligt”.

Kerstin Sahlin

Äger och driver Sahlins Struts

Kerstin har bott i både USA, Uppsala, Örebro och Zambia men alltid haft gården i Stora Tuna som nav. Där driver hon idag Sahlins Struts tillsammans med sin familj. Verksamheten består av allt från att föda upp strutsar, brygga öl i det egna bryggeriet till att erbjuda lokalproducerade produkter, fika och maträtter i gårdsbutiken och restaurangen/cafét.

Vem är du och vad gör du? 
Jag heter Kerstin Sahlin och arbetar på Svedens gård i Stora Tuna där jag vuxit upp med mjölkkor, grisar, höns och kalkoner. Jag är spindeln i nätet och försöker hålla ihop alla trådar på Sahlins Struts. Jag har också ansvaret för butik och restaurang, säljer, administrerar, håller i kundkontakter och företagsutveckling. 

Sahlins är ett mångfacetterat familjeföretag med många strängar på lyran. Det går inte en enda dag utan att ordet struts uttalas, för strutsen är grunden i företaget. Vi föder upp strutsar, förädlar och håller öppet för turister. Numer tillverkar även vår son Erik öl i brygghuset på gården så i sommar kan man testa ölen i restaurangen eller utomhuspuben.
Den som har huvudansvaret för produktionen, förädlingen och produktutvecklingen är Gunnar, min andra hälft. Två idéer utmärker vårt företag. Det ena är att hela kedjan ryms på gården, dvs hela vägen från foderproduktionen till strutsarna och ända till tallriken i restaurangen. Den andra idén är vårt motto att ta vara på och förädla hela strutsen. Du kan knappt föreställa dig allt som man kan köpa i gårdsbutiken. Kött givetvis men även alltifrån strutsägglass till strutsoljetvål.

Vad är du mest stolt över?
Jag är stolt över att tillsammans med Gunnar ha format en vanlig svensk bondgård till ett intressant besöksmål. Ett besöksmål som är öppet och ger möjligheter för alla att komma närmare lantbruket där vi gärna delar med oss av vårt intresse för det som är naturligt. Självklart är jag också stolt över den kärlek som finns i vår familj.

Vad är det bästa med Falun Borlänge-regionen? Varför väljer du att arbeta, bo och leva här?
Det är här mitt hjärta finns och det är här jag varje kväll kan njuta av att se solen gå ner över Tunas berg. Det är mitt arv som bestämt att jag bor här och jag är jätteglad över att ha ett jobb som jag ser fram emot varje dag. Ok, jag kan medge att det kan finnas undantag ibland. Skulle Gunnar svara på frågan så skulle han säga att det är så nära till allt. Han är mekaniskt intresserad och fascineras av alla verkstäder och serviceföretag i Borlänge som han har nytta av. Borlänge är fantastiskt. Vi bor på landet och har knappt 10 minuter till stan.

Vem borde uppmärksammas mer i Falun Borlänge-regionen? 
Alla ungdomsledare i olika föreningar och speciellt dem som har naturen som utgångspunkt. Jag tror starkt på naturens helande kraft.

Favoritplats i vår region? 
En simtur i sjön Bogsnan en ljummen sommarkväll där vi har vår sommarstuga.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra?
Jadu, det är mycket pengar, men om jag var Borlänge kommun skulle jag definitivt satsa på att knyta ihop Tunaslättens alla byvägar till ett nätverk för Borlängebor och cykelturister. Jag skulle också se till att Kyrkskolan får finnas kvar. En harmonisk skola som fungerar fantastiskt bra och dessutom har sin grund i Sveriges första folkskola (Trivialskolan i Stora Tuna är dess föregångare redan på 1560-talet), en stolthet för Borlänge. Jag skulle dessutom satsa några kronor på Tunets bad. Man behöver inte alls centralisera allt.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Med mer än 80% av mitt liv här i Tuna så är de många. Det som kanske mest sticker ut är i samband med de dramatiska bränder som vi haft på gården. Det fina stöd vi då fick av våra grannar och vänner vill man gärna minnas.

Vad gör du om tio år? 
Då är jag pensionär på riktigt. Går vår plan igenom driver våra söner gården i någon form. I övergångsfasen när Martin är ute i vida världen och skaffar sig erfarenhet så har vi en driftsansvarig i restaurang och butik. Jag finns till hands och stöttar. Däremellan reser jag och träffar vänner i USA, Zambia eller någon annan stans. Jag tränar vattengymnastik på Tunet eller sitter i en gungstol hos en vän och tittar på gamla kort. Vi minns och njuter av det som varit.

kerstin_500.jpg
Fakta

Namn: Kerstin Sahlin        
Ålder: 64 år
Jobbar med: VD på Sahlins Struts
Bor: Svedens Gård Stora Tuna
Dold talang:  Att göra makramé
Det visste du inte om mig: Jag är amiral i Nebraskas flotta
Reser helst till: Till vänner eller till en solig strand
Jag skulle inte tacka nej till: Att snorkla i Malawisjön bland Malawiciklider

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.