Lättläst Teckenspråk

”I Falun Borlänge- regionen finns jobb för de mest kräsna karriärister, så det finns inte längre några undanflykter till att inte flytta hit”.

Oskar Sohlgren

Oskar driver Svärdsjö humleomsorg

Oskar är uppväxt i Hallstavik och efter flera år i Stockholm och en trång lägenhet blev längtan till landet och sambons rötter i Svärdsjö starkare. 2012 flyttade han med sin familj till en gård i Gårdvik i Svärdsjö. Tillsammans med sin sambo bygger han nu upp företaget Svärdsjö Humleomsorg där humleodling är kärnan i verksamheten och där hantverksmässigt framställd läsk är målet. 

Vem är du och vad gör du? 
Jag heter Oskar och driver tillsammans med min sambo företaget Svärdsjö Humleomsorg. Målet är att producera närodlad läsk med smak av humle, frukter och bär som odlas och skördas i närområdet. När till exempel hallonsodan på marknaden inte innehåller ett spår av hallon, känns en läskrevolution nära till hands. Jag tror vi kommer se samma utveckling som inom ölbranschen, där vi gått från ett fåtal ölindustrier till nu över 300 hantverksbryggerier. Folk har ledsnat på slätstrukna, massproducerade ”drycker" med okänt innehåll. Anledningen till att vi hamnade i Svärdsjö är för att min sambo har sina rötter här. Därför var vi ofta här på somrarna, det var kärlek vid första besöket med bygden. Jag jobbade tidigare som logistiker inom dryckesbranschen, men är i grunden utbildad inom social omsorg. Min sambo är sjuksköterska, så namnet Svärdsjö Humleomsorg föll sig naturligt.

Vad är du mest stolt över?
Att vi tog klivet och lämnade Stockholm. Vi bodde i en trång tvåa med två barn i Hammarbyhöjden och längtade efter något annat, lador och ett hus med många möjligheter, vilket vi hittade i byn Gårdvik. Här får vi mer tid till varandra och att förverkliga våra idéer. Det fanns inte tid till det i ekorrhjulet vi tidigare befann oss i med bolån och heltidsjobb. Jag hör så många som svär över livet i kollektivtrafiksträngsel, bilköer och hutlösa bostadspriser, men inte ser att det finns ett annat alternativ. Nästan som att man är dömd till att stressa ihjäl sig i storstan. I FB-regionen finns ju dessutom jobb för de mest kräsna karriärister, så det finns inte längre några undanflykter till att inte flytta hit.

Vad är det bästa med Falun Borlänge-regionen?
Svärdsjö har en slogan som lyder: "Everybody Is Somebody In Svärdsjö". Tycker det besvarar varför jag väljer att bo och leva här. Varje individ har en funktion i det som skapar den här bygden. Alla känner ansvar för att skapa det ultimata stället att bo på. Det blir inte roligare än vad man gör sig. Den känslan fann jag inte under de år vi bodde i Stockholm. När vi köpte vårt drömhus för 600.000 kr fick vi möjlighet att jobba deltid och därmed hinna med att förverkliga våra egentliga drömmar och idéer. Landskapet här pumpar en med energi dessutom och jag har inte blivit hemmablind ännu. Att få möjlighet att bo på landsbygden och ändå ha allt man behöver inom två mils avstånd känns hur lyxigt som helst. Möjligheterna till ett bra liv är så mycket större på landsbygden. Allt är enklare och alla kreativa idéer man hittar på är så uppskattade här. I storstäderna blir allt lätt så anonymt och har du en idé, så finns det 50 andra som har samma idé. Glesbygdslivet slår storstadslivet alla dagar i veckan.

Vem borde uppmärksammas mer i Falun Borlänge-regionen? 
Sundborns Teaters Jon Karlsson är en förebild för alla som funderar på om man verkligen vågar överge storstaden för landsbygden. Jon sa upp sig från Dramaten och startade teater i Sundborn, som nu hyllas av både publik och kritiker. Ett levande bevis till alla vacklande storstadsbor, som går och vantrivs. Tycker även att Dalapop är ett klockrent initiativ, där man jobbar aktivt med att ytterligare lyfta och marknadsföra Dalarnas unika musikscen. Det är egentligen sjukt hur många popstjärnor den här regionen har fött fram, måste vara nån melodifrämjande tillsats i dricksvattnet i regionen.

Favoritplats i vår region? 
Att avnjuta en dubbel lunchsmörgås och kaffe på regionens trevligaste fik, Jonssons Fik & Butik i Enviken är en återkommande favoritupplevelse. När det kommer till kulturella upplevelser, tycker jag att Magasinet är en fantastiskt fin lokal där jag upplevt magiska kvällar med bland annat The Tallest Man On Earth och Daniel Norgren. Och så Broken Dreams i Borlänge förstås, med Dalarnas bästa ölutbud som bokar grymma akter inom spridda genrer.

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra? 
Känslan är att kulturen ofta får stå tillbaka för idrotten, åtminstone i Falu kommun. Båda delarna behövs, men en jämnare fördelning vore önskvärd. Skulle därför dra mitt strå till stacken och satsa merparten av de 10 miljonerna på området vid lokstallarna i Falun, ett område med en enorm potential. En given kulturell expansion för regionen med perfekt läge i direkt anslutning till Magasinet. Jag ser framtida festivaler, matmarknader, restauranger, barer, replokaler och annat livsnödvändigt i området. Skulle även satsa en rejäl slant på mer gatukonst i Falu centrum. För många gråbruna omålade väggar i stadskärnan. Falun behöver ännu mera färg. Blir det ett par hundra tusen över, så pumpar jag helt egoistiskt in det i vår egen verksamhet. Känner ett ansvar för att regionen ska få bättre läsk.

Det smaksatta kolsyrade vattnet som industribryggerierna gör idag borde heta något annat. Hallonsoda utan hallon. Fruktsoda utan frukt, vad hände? Vi behöver en läskrevolution. Bryta ner och börja om. Där vill vi representera Dalarna.

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
När jag som nyinflyttat åkte till Dössberget i Bjursås med min kompis Anders och såg en redan legendarisk spelning med det amerikanska countrybandet Deadman. Kände så starkt där och då att alla mina behov gick att uppfylla i Dalarna.

Vad gör du om tio år?
Brygger och säljer Sveriges godaste lokalodlade läsk. Och därtill en massa humlerelaterade aktiviteter på gården.

Oskar.jpg
Fakta

Namn: Oskar Sohlgren
Ålder: 38
Jobbar med: Humleodling och läskbryggning i företaget Svärdsjö Humleomsorg och omsorgsassistent på ett gruppboende i Falun.
Bor: I byn Gårdvik i Svärdsjö
Dold talang: Bowling. En lite stel, men ack så strikevänlig stil.
Det visste du inte om mig: Saknar helt lokalsinne. Ett funktionshinder jag vill vara öppen med.
Reser helst till: Kurbergets fäbod eller badparadiset Sixen i Svartnäs.
Jag skulle inte tacka nej till: Att Bernie Sanders raskt tog över presidentposten i USA och bidrog till ett mer humant världsläge.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.