Lättläst Teckenspråk

Kontaktperson/kontaktfamilj

kontaktperson_familj_600x400.jpgKontaktpersonens främsta uppgift är att vara kompis/medmänniska, en person att göra saker med. Vad ni gör och när ni ska träffas bestämmer ni två tillsammans, det kan handla om allt från att då och då gå och fika till att bowla eller gå på bio.

Kontaktperson
Barn eller ungdomar som har svårt att själv ta sig för saker, känner sig ensamma eller behöver en förebild kan vara i behov av en kontaktperson. En kontaktperson är en person som träffar barnet eller ungdomen regelbundet för olika kortare aktiviteter.

Som kontaktperson stöttar du en persons utveckling, umgås och hittar på aktiviteter tillsammans. För ensamkommande barn kan en kontaktperson bli en hjälp in i det svenska samhället, ett stöd för att hitta nya sociala sammanhang och bidra till en meningsfull fritid. Uppdraget ser olika ut beroende på vilka behov den hjälpsökande har. Vem som helst har rätt att ansöka om att få en kontaktperson till stöd i en besvärlig situation. När socialtjänsten tillsätter en kontaktperson genomförs en utredning av kontaktpersonen som består av en intervju och registerkontroll. Det behövs inga särskilda kvalifikationer för att bli kontaktperson. Det är däremot viktigt att man tycker om, respekterar och har tid att vara tillsammans med andra människor.

Kontaktfamilj
Ibland behöver familjer stöd och avlastning för kortare perioder. Då kan en annan familj hjälpa till med att ta hand om deras barn och unga, exempelvis en helg i månaden. Sådant stöd kallas kontaktfamilj. Det finns många anledningar till att barn och ungdomar kan behöva en kontaktfamilj. Ofta saknar den egna familjen ett socialt nätverk som kan hjälpa till.

Som kontaktfamilj är uppdraget att ge stöd och avlastning till ett eller flera barn eller ungdomar. Det kan innebära att barnet får komma till ert hem till exempel en helg i månaden. Kontaktfamiljen erbjuder en trygg miljö. När socialtjänsten tillsätter en kontaktfamilj görs en utredning i syfte att ta reda på vilka resurser som finns i familjen. Det behövs inga särskilda kvalifikationer för att bli kontaktfamilj, det viktigaste är att man har en trygg och stabil livssituation och har fysiskt och känslomässigt utrymme att ta emot ett barn i sitt hem.

Läs mer om kontaktperson/kontaktfamilj och anmäl intresse på din kommuns hemsida, klicka på länkarna nedan.

Borlänge

Falun

Gagnef

Ludvika

Smedjebacken

Säter


Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.