Lättläst Teckenspråk

Min vecka

anna_1.JPG
Anna Reyier MurboAnnas

Hej!

Jag heter Anna Reyier och driver Murboannas Ost som är ett gårdsmejeri som ligger strax utanför Borlänge. Den här veckan är det min vecka här på fbregionen och ni får följa mig och se vad jag pysslar med om dagarna! Det stora som händer just nu är att vi håller på att bygga ett nytt mejeri med gårdsbutik och café hemma i Murbo! Men idag ystar vi Baggbo Blå. Hoppas ni vill följa med!#fbregionen #fbrminvecka @murboanna#murboannasost #baggboblå

Nu är min vecka här på Falun Borlänge-regionen slut och jag hoppas att ni har fått en liten inblick i hur en vecka kan se ut hos mig och Murboannas Ost. Ni får gärna fortsätta att följa mig på min sida @murboanna och på Facebook. Hoppas att vi ses, om inte förr, i vår när vårt nya mejeri/butik/café slår upp portarna! Det blir spännande! Tack för mig!
Nu är vi på plats på #bondensegenmarknad vid Folkets Hus i Falun! Kl 10-14.
Skär och packar ost till helgens marknader! #fbregionen #fbrminvecka @murboanna #murboannasost #frostbosfina #ost #gårdsmejeri
Nu har vi lämnat ost hos Sara Nyström och @akerbladshotell ! #fbregionen #fbrminvecka @murboanna #murboannasost #baggboblå #koppslahyttansunderbara #sarassmaker #saranyström
Igår kväll spritsade jag färskosten Murbos Harmoni i burkar och skar upp lite Frostbos Fina som ska säljas i helgen på Dalarnas skördefest. Nu på morgonen har jag saltat blåmögelostarna som jag gjorde i förrgår och nu är det ostleveranser som gäller! #fbregionen #fbrminvecka @murboanna #murboannasost #murbosharmoni #frostbosfina #färskost #blåmögelost
Vet ni att det är skördefest över hela Dalarna i helgen! Det är många marknader och gårdsbutiker man kan besöka och många gårdar tar också emot besökare för att visa upp sin produktion. Murboannas Ost, @murboanna finns på Bondens egen marknad i Falun på lördag kl 10-14 och hos Sahlins Struts på söndag kl 11-15. Hoppas att vi ses i helgen! #fbregionen #fbrminvecka @murboanna #murboannasost #skördefest #dalarna #hålllandskapenöppna #närodlat
Igår ystade jag som sagt blåmögelosten Frostbos Fina. Nu är den saltad och ska ligga i mejeriet ytterligare ett dygn för att sedan saltas ytterligare en gång. Färskosten är uppskopad och ligger nu och dränerar till den har fått rätt konsistens. Det tar 5-6 timmar, sedan ska den kryddas och spritsas i burkar. Nu ska jag äta lunch. Idag blir det tre kokta ägg mosat i smör!
Idag har Cattis på @fotografisk_form varit här och fotat till lite reklammaterial som vi ska göra. Det är dock inte hon som har tagit de här bilderna! Hon gör det mycket bättre!
Det här är min första alldeles egna ko. Hon hette Flisan. Jag saknar verkligen henne. Bilden är tagen 2008 av @bjornnylander och det var här någonstans som allt började. Jag tänkte att jag skulle berätta hur det kommer sig att jag håller på med det jag gör. Efter att ha mjölkat kor hos en granne under en tid, så bestämde jag mig för att jag skulle hålla på med kor. Jag började därför studera till husdjursagronom på SLU i Uppsala, mellan åren 2001-2006. När jag var klar med utbildningen fick jag jobb på Länsstyrelsen i Falun där jag jobbade med EU-stöden till länets lantbrukare. Jag skulle ju hålla på med kor, inte sitta här, minns jag att jag tänkte (mer än en gång). En vacker vårdag blev vi på lantbruksenheten bjudna på en resa av LRF i Dalarna. De skulle visa oss de olika produktionsgrenarna som vi har här i länet. Jag minns bara ett ställe och det var Karl Tövåsens fäbod i Rättvik. När jag klev ur bussen där så förstod jag vad jag skulle hålla på med! Äntligen! Jag som hela mitt liv har drömt om att driva släktgården vidare men jag visste inte hur. Men nu visste jag! På den vägen är det. Nu nästan 10år senare är vi äntligen på gång med bygget av vårt gårdsmejeri! Fjällkorna kommer nog de också, men det får vänta lite till. #fbregionen #fbrminvecka @murboanna #murboannasost #hålllandskapenöppna #närodlat #lycka #gårdsmejeri
Idag ystar jag Frostbos Fina. Det är en lite större och lite mer lagrad blåmögelost. Den väger ca 1,5-2kg och den lagras ungefär 4-5 månader. På bilden uppe till höger har jag precis skopat upp ostkuberna i formarna och ostarna ska sedan vändas flera gånger under dagen. Idag tog jag av lite mjölk från grytan för att göra färskost också. Den ska kryddas med färsk vitlök från @hultasagard ! Precis som jag vill ha det, lokalt hela vägen!
Igår ystade jag Baggbo Blå. Sent igår kväll vände jag på alla ostarna och sedan har de stått i rumstemperatur över natten. Det är jätteviktigt att det är varmt i rummet så att mjölksyrebakterierna trivs och kan omvandla laktosen till mjölksyra. Om det är för kallt så trivs de inte och då finns det risk att andra oönskade bakterier växer till. Så det första jag gjorde idag var att kontrollera så att pH i ostarna har sjunkit på rätt sätt, och det hade det. Sedan var det dags för saltning av ostarna. Saltet ger osten en bra smak och dessutom växer blåmöglet bättre om det får lite salt. Jag har också gjort en syrakultur till morgondagens ystning. Då blir det Frostbos Fina, en lite större blåmögelost! #fbregionen #fbrminvecka @murboanna #murboannasost #baggboblå
Vi håller just nu på att bygga ett större gårdsmejeri med butik och café hemma på min släktgård i byn Murbo. Det ligger utmed rv 50, 7min bilresa från Kupolen och det syns ifrån vägen. Den röda tråden genom hela verksamheten kommer att vara lokalt och närodlat. Förutom ostarna så kan man köpa andra lokalt tillverkade produkter i butiken och i caféet är det närodlat fika som gäller. Jag brinner verkligen för detta och det är jätteviktigt att vi håller vårt vackra landskap öppet, och skapar jobb och tillväxt. Vi planerar att slå upp portarna våren 2017! Jag hoppas att vi ses då! #fbregionen #fbrminvecka @murboanna #murboannasost #lokalmat #öppnalandskap #dalarna
Jag gillar också matlagning. Mat som man mår bra av. Jag tycker det är avkoppling att stå i köket och laga god mat på riktiga råvaror. Lokala råvaror. Till middagen ikväll blev det stekt korv från @hans_dalakorv och ugnsrostade grönsaker från @walstedtsgard. På grönsakerna ringlade jag en god rybsolja från #sundbornslantbruk. #fbregionen #fbrminvecka #murboannasost @murboanna #lokalmat #riktigmat
Min dag började kl 04:00 i morse. Då steg jag upp och körde över till Koppslahyttan och slog på grytan med mjölk (sedan gick jag och lade mig en stund till...). Ungefär 2,5 tim senare har grytan nått 63° vilket är rätt temp för pastörisering. Mjölken får hålla 63° i 30min för att sedan kylas ner till ystningstemperatur som är ca 32-33°. Då tillsätts mögel- och syrakultur och de goda bakterierna får växa till och pH sänks. PH-metern är en ystares viktigaste instrument! Efter ca 1tim tillsätts löpe, som gör att mjölken koagulerar. Efter ytterligare en timme tar jag harpan och bryter ostmassan i kuber och rör sedan i grytan under en timme för att avlägsna vasslen. Därefter skopas ostmassan upp i formar som ska vändas flera gånger under dagen. Ostarna får sedan ligga i det varma rummet till imorgon, så att mer vassle rinner ur och pH sänks ytterligare. Idag har jag alltså gjort ca 130st Baggbo Blå! #fbregionen #fbrminvecka @murboanna #baggboblå

Vad är min vecka?

Under en vecka tar våra inspiratörer över FB-regionens Instagramkonto. Här kan du på nära håll följa människor som bor och verkar i regionen. Detta är en sammanställning av veckorna som varit, men följ oss gärna direkt på @fbregionen

minvecka.png
Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.