Lättläst Teckenspråk

I Borlänge tränar Somalias landslag – i vintersporten bandy

Somalia bandy. Foto:Henrik Hansson

Somalia är det första afrikanska land som har ett landslag i den kylslagna vintersporten bandy. Men lagets spelare tränar inte i Afrika, utan på sin nya hemmaplan i Borlänge.

Bandy är en sport på is, som vanligen utövas i länder med snö och kyla. Ingen hade väl trott att ett afrikanskt land någonsin skulle kunna ha ett eget bandylag. Men det motbevisades av det somaliska landslag som deltog i Bandy-VM 2014. Nu tränar laget för fullt inför VM 2015 i Chabarovsk, Ryssland.

Pelle Fosshaug är en av de mest rutinerade bandyspelarna i Sverige. Han har bland annat vunnit sex SM-guld och fem VM-guld i bandy. Nu är han förbundskapten för det somaliska landslaget i den klassiska vintersporten. Pelle är uppväxt i Borlänge och började själv sin bandykarriär i klubben Borlänge bandy. Det är ingen slump att det historiska laget skapades just i Borlänge. Här finns en stor somalisk befolkning och ett brinnande idrotts- och föreningsliv. Idén till satsningen kommer från borlängebon Patrik Andersson. Han ville göra något för att minska segregationen i staden och sport låg nära till hands för den idrottsintresserade Patrik. 

­–Borlänge har fått många somaliska flyktingar på kort tid. De har svårt att få jobb och samhället är segregerat, berättar han.

För att bidra till att föra samman svenskar och somalier kontaktade Patrik Andersson en lokal fotbollsklubb med många somaliska spelare och frågade om de ville spela bandy. Så föddes idén om ett somaliskt landslag i bandy. Under flera månader jobbade Patrik Andersson med målet att skapa det historiska landslaget. Han bearbetade Svenska Bandyförbundet, Somalias Olympiska Förbund och olika intresseorganisationer och till slut gick det vägen. Satsningen har fått stor uppmärksamhet och många kommer att följa lagets utveckling.

–Spelarna i laget vill inspirera sina landsmän som bor här i Borlänge, men också somalier som bor på andra platser i Sverige, säger tränaren Pelle Fosshaug. 

Det udda landslagets utveckling, från de första stapplande stegen till deltagande i VM har dokumenterats i en film med titeln Trevligt Folk. Filmen kommer att visas på alla biografer
i hela Sverige och tanken är att den även ska visas internationellt, inte minst i Mogadishu, Somalia. Den uppmärksamhet som det somaliska bandylandslaget har inneburit för
Borlänge kommun kan knappt mätas i pengar. Jan-Olov Lundberg, integrationsansvarig på
Borlänge kommun, hoppas nu att det ska leda till fler initiativ inom sport och kultur.

– Det ska bli intressant att följa landslaget och Borlänge Bandys arbete, säger han.

När Bandy-VM avgjordes i Ryssland i januari 2014 var det Somaliska landslaget på plats. Som väntat blev det en jumboplats för Somalia i VM-debuten, men laget lyckades med bedriften att göra mål i tre av sina matcher. I den sista matchen, mot Ukraina, förlorade Somalia med ”knappa” 1-13. Detta
trots att matchen spelades i 30 minusgrader. En temperatur som måste anses handikappande för ett lag från Afrika. 

Laget satsar nu på att utvecklas och att bygga för framtiden. I början av december 2014 hölls en uttagning till det somaliska landslaget. Uttagningen var öppen för somalier
från hela världen. Laget är nu klart och 18 spelare kommer att få representera Somalia under Bandy-VM i Chabarovsk, Ryssland i slutet av mars 2015.

Vill du veta mer?  Kontakta;

Somalia Bandy
www.somaliabandy.com
Patrik Andersson
Telefon: 076-029 30 38
Mail: patrik.andersson@live.se

Helen Ryberg Berntsson
Näringslivsutvecklare, Borlänge kommun
Telefon: 0243-746 69
Mail: helen.ryberg-berntsson@borlange.se


Utskriftsvänlig PDF

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.